Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli yöneticisi Janine Dow, "Bankaların sermaye yeterliliği hala iyi ama hızlı bir şekilde aşağı iniyor. Ülke riskleri nedeniyle oynaklıklar daha da artabilir" açıklamasında bulundu.

Fitch kıdemli yöneticisi Dow, bankaların not indiriminin ardından BloombergHT'nin sorularını yanıtladı.

Dow, indirime gerekçe olarak bankaların notunun, ülke notunun üzerinde olmasını göstererek "Ülke notuyla bankaların notları daha uyumlu hale geldi" açıklamasında bulundu.

"Bankaların sermaye yeterliliği hala iyi ama hızlı bir şekilde aşağı iniyor" diyen Dow, risklerin hızlı artması nedeniyle banka notlarının daha önce değişebileceğini söyledi.

Janine Dow, Türk bankalarının mali yapısının son derece güçlü olduğuna dikkat çekerek, "Fitch'in Türkiye'ye dair ülke notu hala stabil. Önlemler nedeniyle bankaların karlılığı giderek azalıyor" dedi.

Türkiye'nin altyapı yatırımları ve finansmanına yönelik değerlendirmelerde de bulunan Dow, "Türkiye aslında çok büyük altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyuyor, bu olumlu birşey. Bizim için ilginç olan büyük projelerin finansmanının fazlasıyla yerel bankalar tarafından gerçekleştiriliyor olması" diye konuştu.

Dow, "Büyük projelerin yerel bankalarca finanse edilmesi riskleri artırabilir" vurgusunda bulundu.

Janine Dow, Fitch'in ülke notu biriminin son birkaç aydır yaptığı uyarıyı dile getirdi.

Dow, "Ülke notu birimimiz birkaç aydır, 3B notuna sahip bir ülkeye göre Türkiye'nin şuanki mevcut ortamı daha çalkantılı, daha volatil olabilir uyarısında bulunuyor. Bence bu doğru olduğu ortaya çıkan birşey. Ülke analistlerimiz hali hazırda bu volatilitenin BBB- notunun bir yansıması olabileceğini söylüyor" dedi.