Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Altın New York'ta, Avrupa ve Orta Doğu'ya ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını güçlendirmesi ile birlikte, yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesinin hemen altında tutundu ve Ağustos 2011'den bu yana en uzun haftalık çıkış serisini gerçekleştirmey eyönlendi.

Altın dün, Portekiz'in ikinci en büyük bankası ile ilişkili bir şirketin borç geri ödemesini zamanında yapamamasının Avrupa ülke borç krizine ilişkin endişeleri yeniden ortaya çıkarmasının ardından yüzde 1.7 kadar değer kazandı. Banco Espirito Santo SA, bugün yaptığı açıklamada, Grupo Espirito Santo şirketlerindeki risklerinin 1.18 milyar euro (1.6 milyar dolar) olduğunu açıkladı. İsrail, 33,000 yedek askeri göreve çağırarak, Hamas'ın Gazze'den düzenlediği roket saldırılarına yönelik tepkisini yoğunlaştırdı.

New York'ta INTL FCStone Inc. analisti Edward Meir, "Altın fiyatları oldukça yatay açıldı," dedi ve "Altın bugün yükselirse, bu durum teknik analiz kaynaklı ilgiyi daha da artıracak. Portekiz'deki banka olayının çok fazla kalıcı etkisinin olmayacağını ve istikrarsızlık getirecek kadar önemli olmadığını düşündüğümüzden, piyasaya hızla girme konusunda fazla eğilimimiz yok" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yerel saat ile 08:39'da, ons başına 1,337.10 dolar seviyesinde seyrediyordu. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 33 altındaydı. Metal bu hafta yüzde 1.3 yükseldi ve yükselişini altınca haftaya taşıdı.

Altın bu yıl, ABD'de faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceği beklentileri ve Orta Doğu ve Ukrayna'da tansiyonun artmasının etkisi ile yüzde 11 değer kazandı. Fed'in Haziran ayı toplantı tutanakları, bazı politika yapıcıların piyasaların ekonomik görünüm konusunda rahat görünmelerinden endişelendiğini gösterdi. İsrailli liderler, Gazze Şeridi'nden düzenlenen roket saldırısı dalgasını durdurmak istiyor.

Jeopolitik Tansiyon

Altındaki son yükseliş, 14 günlük RSI göstergesinin dün, son bir haftada ilk kez 70 seviyesinin üzerine çıkmasını sağladı. Bu durum, grafiklerle çalışan bazı yatırıcılar için fiyatların yön değiştirebileceği anlamına geliyor. RSI bugün 69.3 seviyesindeydi.

Bloomberg'in düzenlediği ankete göre, traderlar, jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan güvenli liman alımlarının altın fiyatlarını gelecek hafta da yükseltmesini bekliyorlar.

Eylül vadeli palladyum yüzde 0.7 düşüşle ons başına 867.10 dolara indi ve dördüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Metal dün 877.75 dolar ile Şubat 2001'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Ekim vadeli platin yüzde 0.5 kayıpla ons başına 1,509.70 dolara geriledi. Metal halen dördüncü haftayı da yükselişle geçerek Ocak ayından bu yana en uzun haftalık çıkış serisini gerçekleştirmeye yönlendi.

Eylül vadeli gümüş kontratları dün ons başına 21.63 dolar ile 17 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, fazla değişmeyerek 21.495 dolarda kaldı. Metal altıncı haftasını da kazançla geçmeye yöneldi.

(17:00'de güncellendi)