Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) son teşvik paketinin piyasalar üzerinde etkili olduğunu ve ilave tedbirler konusunda bir aciliyet olmadığını söyledi.

Nowotny, dün Londra'da yaptığı açıklamada, "Yakın gelecekte ilave adım konusunda bir ihtiyaç görmüyorum, en azından para politikası alanında," dedi ve "Para politikasının sınırlarının olduğu gerçeği bilinmeli" şeklinde görüş bildirdi.

AMB'nin geçen ay açıkladığı tarihi nitelikteki tedbirler, 18 üyeli Euro Bölgesi'nde deflasyon tehdidini bertaraf etmek için, negatif mevduat faizi oranını ve bankalara hedefli uzun vadeli kredileri içeriyor. AMB Başkanı Mario Draghi, politika yapıcılarının ihtiyaç duyulduğunda geniş tabanlı varlık alımları gibi daha radikal tedbirler uygulama konusunda istekli olduklarını kaydetti, ancak Nowotny'nin yorumları, herhangi bir adımın çantada keklik olarak görülmemesi gerektiğini işaret ediyor.

Nowotny, "Bazı olumlu sonuçlar aldık. Hem Avrupa düzeyinde finansman koşullarınında görülen bazı rahatlamalar ve hem de euronun değer kazanmasının durdurulabilmesine yönelik eğilim gibi," dedi ve "Bunun nasıl gelişeceğini bekleyip görelim. AMB'nin her toplantıda bir sürpriz yapması gerektiği yolundaki yaklaşıma katı biçimde karşıyım" şeklinde görüş bildirdi.