Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD bütçe açığı 2014 mali yılında, toparlanan ekonominin tüketiciler ve işletmeler tarafından yapılan vergi ödemelerini artırmasıyla 2008’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

ABD Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 509.8 milyar dolar bütçe açığı Ekim ayından Haziran ayı itibarıyla 365.9 milyar dolar seviyesine düşüş gösterdi. Geçtiğimiz ay, ABD hükümeti 70.5 milyar dolar bütçe fazlası bildiriminde bulunmuştu. Geçtiğimiz yıl ise bu oran 116.5 milyar dolar seviyesindeydi.

ABD ekonomisinde ilk çeyrekteki gerilemenin ardından toparlanma devam ederken, artan istihdam ve kurumsal karlar, bu yıl vergi ödemelerini büyük olasılıkla yükseltmeye devam edecek. 2008’den bu yana en düşük seviyesine gerileyen 2014 mali yılı bütçe açığı bu sayede daralacak.

Massachusetts’te bulunan IHS Global Insight Inc. ABD finansal ekonomi direktörü Paul Edelstein konu ile ilgili olarak, “Bütçe açıkları hızlıca düşüyor. Düşüşün en önemli vergilerin artış göstermesi. Geçtiğimiz yıl sosyal sigorta primleri yükseldi ve bu durum bu seneye yansıyor. Kurumsal karların yükselmesiyle daha çok vergi ödeniyor” yorumunda bulundu.

Bloomberg anketine katılan 20 ekonomistin tahmin medyanı Haziran ayı bütçe fazlasının 76.5 milyar dolar olacağı yönündeydi. Tahminler, 23 milyar dolar ile 136 milyar dolar aralığında seyrediyordu. Kongre Bütçe Kurumu, Haziran ayı bütçe fazlasının Haziran ayında 70 milyar dolar olacağı yönündeydi.