Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brent petrol, Libya'nın petrol üretiminin yükselmeye devam etmesi ile yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesinin yakınlarından fiyatlanıyor. Orta Doğu'daki petrol arzının sekteye uğrayacağına dair endişeler ise gevşedi.  Batı Teksas tipi ham petrol ise New York'ta geriledi.

Petrol vadelileri geçtiğimiz hafta yüzde 3.6 değer kaybetmesinin ardından pek fazla değişim göstermedi. Vadelilerdeki bu durum Ocak ayından bu yana en çok kayba işaret ediyor. Libya Ulusal Petrol Şirketi'nin dünkü bildirimine göre Afrika'nın en büyük ham petrol rezervi sahibi ülkenin petrol üretimi günlük 447 bin varile yükseldi. OPEC'in 2. büyük üreticisi Irak'ın petrol arzı ise geçtiğimiz ay başlayan gerginlikten henüz etkilenmiyor.

Sidney'deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt konu ile ilgili "Orta Doğu'nun dışından yükselen bir petrol arzımı var. Bu dönem ayrıca ABD'de daha sıkı bir arz göreceğimiz bir dönem fakat henüz buna dair bir işaret ortada yok." yorumunda bulundu.

Londrs'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki Ağustos vadeli brent petrolün varili 2 sent artışla Singapur saati ile 13.16'da 106.68 dolardan işlrm gördü. Brentin kontratı 11 temmuz tarihinde ise 2.01 dolar gerileyerek 7 Nisan tarihinden beri en düşük seviye olan 106.66 dolara düşmüştü. Tüm vadelilerin işlem hacmi 100 günlük ortalamnın yüzde 90 üstünde bulunuyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 3.7 aşağıda seyrediyor.

NYMEX elektronik işlemlerdeki Ağustos vadeli WTI petrolünün varili ise yüzde 0.4 ya da 42 sent kadar düşüşle 100.41 dolara geriledi. ABD petrol göstergesinin Avrupalı petrol göstergesine farkı ise 6.20 dolar oldu.