Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin son teşvik imkanının bankalara 700 milyar dolardan (950 milyar dolar) daha fazla ucuz fonlama sağlamasını bekliyor.

AMB Başkanı'nın hedefli borç verme programı, Bloomberg'in aylık anketine katılan 45 ekonomiste göre, planlandığı üzere, reel ekonomi için kredilerde önemli ölçüde artış getirecek ve aynı zamanda, finans sisteminde bol nakit kalmasını sağlayacak. Draghi, Mayıs ayındaki seçimlerden bu yana Strasburg'daki Avrupa Parlamentosu'nda yapacağı ilk konuşmasında konu hakkında bilgi verebilir.

AMB, şirketlere ve hanehalkına verilen kredileri, Euro Bölgesi'nin kırılgan toparlanmasında önemli bir zayıflık olarak nitelendirdi. Haziran ayında duyurulan daha geniş çaplı tedbirler paketinin bir parçası olarak, TLTRO programı olarak adlandırılan ve Draghi'nin bu ay yaptığı açıklamada nihayetinde 1 trilyon euroya kadar çıkabileceğini vurguladığı imkan, banka kredileri ile ilgili dört yıla kadar vadeli düşük maliyetli fon sağlıyor.

Dublin'de Merrion Capital başekonomisti Alan McQuaid, "Bu imkan büyük çaplı olmalı; para ucuz ve bankalar bu imkanı kullanmayı bir kusur olarak görmemeli," dedi ve "Bu durumda, Draghi'nin, 1 trilyon euronun yeniden finanse edilmesi ihtiyacının doğacağı 2018'e kadar bir sorunu olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.