Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İhracat Beklenti Endeksi, yılın 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre 3 puan azaldı. Yılın 2. çeyreğinde 116,7 olan Endeks, 3. üç aylık dönem için 113,7 seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığının, yılın 3. çeyreğine ilişkin dış ticaret beklenti anketi açıklandı.

Buna göre, yılın 3. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre ihracat beklentisi azaldı. Söz konusu dönemde İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi azalış yönünde, son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Bununla birlikte, endeksi oluşturan tüm sorulara ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi 3. çeyrekte geçen yılın aynı döneminin 12,7 puan üzerine yükseldi.


- İthalat beklentisi arttı

Beklenti anketine göre, 3. çeyrekte, 2. çeyreğe göre ithalat beklentisi arttı. İthalat Beklenti Endeksi, söz konusu dönemde 6,2 puan arttı. 2014'ün 2. çeyreğinde 104,1 olan Endeks, 3. çeyrekte 110,3 seviyesinde gerçekleşti.

Bu dönemde 2. çeyreğe göre, İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi artış yönünde, birim ithalat fiyatı beklentisi ile mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise azalış yönünde etkilediği gözlendi.

Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi ile son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda iken; birim ithalat fiyatı beklentisi ve mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda seyretti.


Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi 2014 yılının 3. çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin 3 puan altına geriledi.