Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na rakip olacağı düşünülen kalkınma bankası konusunu görüştü.

Rousseff ve Putin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın (BRICS) 6. zirvesi öncesinde, Brezilya'nın başkenti Brasilia'daki devlet başkanlığı sarayında bir araya geldi.

BRICS ülkelerinin kurmayı planladığı kalkınma bankası, merkezi Washington'da bulunan IMF ve Dünya Bankası'na rakip olarak görülüyor.

BRICS'i eleştirenler üye ülkelerin çok az ortak paydası olduğunu ve grubun yaptırım gücünün bulunmadığını savunsa da kimilerine göre yeni bir kalkınma bankası, gelişmekte olan ülkelerin IMF ve Dünya Bankası'na ilişkin temel şikayetlerine çözüm umudu taşıyor.

Düşünce kuruluşu Eurasia Group'tan Latin Amerikalı uzman Joao Castro Neves'e göre, "bir kalkınma bankası ve fon kurma düşüncesi, bankanın gücünün kullanılmasıyla da" bağlantılı.

AA muhabirine açıklamada bulunan Neves, planın Dünya Bankası ve IMF'ye, "Dinleyin arkadaşlar, eğer siz reform yapmazsanız, gelişmekte olan ülkelerin gücünü kabul etmeye açık olmazsanız, biz de kendi yapılanmamıza bakarız" demenin bir başka yolu olduğunu düşünüyor.

Bugün başlayan BRICS zirvesinde bankanın yeri ve oy hakları gibi detayların ele alınması bekleniyor.

BRICS ülkelerinin kalkınma bankası kurması fikri, ilk kez 2012 yılında gündeme gelmiş, geçen yıl Güney Afrika'da düzenlenen 5. BRICS zirvesinde onaylanmıştı.

AA