Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz bankası Banco Espirito Santo'nun 1.2 milyar dolarlık tahvillerinin vadesinin bugün dolması, bankanın hisse senedi ve tahvillerini düşürdü.

Banco Espirito Santo SA'nın (BES) ikinci derece teminatsız tahvilleri ve stoğunda, Portekiz bankasına bağlı bir şirket tarafından satılan 847 milyon euroluk kısa dönem tahvillerinin vadesinin bugün dolması nedeniyle, düşüş yaşandı.

Espirito Santo Grubu şirketlerinden Rioforte Investments SA'nın tahvil borcunu, ülkenin en büyük telefon şirketi Portugal Telecom SGPS SA'ya ödemesi gerekiyor. Bankanın hisseleri yüzde 20 değer kaybederken, yüzde 7.125'lik tahvilleri euro bazında 9.9 sent düşüşle 69.9 sent oldu. Tahvil getirisi de yüzde 12.6'ya çıktı.

Yatırımcılar, Espirito Santo grubundaki mali sıkıntıların bankaya sıçramasından ve tahvil sahiplerinin kurtarma durumunda zararı üstlenmek zorunda kalabileceğinden endişeleniyorlar. Rioforte, Lüksemburg merkezli grubun yüzde 49'luk hissesine elinde bulundurarak Banco Espirito Santo'nun yüzde 20'sinin sahibi konumunda.

Bir anlaşmanın herkesin çıkarına olacağını ifade eden Londra'daki Mizuho International Plc'nin analisti Roger Francis ''Rioforte makul bir sürede geri ödemek için uygun bir teklif verirse, doğrudan mahkemeye gitmek Portugal Telecom'un yararına olacaktır" dedi.