Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) endeksi, günü 1.025,43 puanlık yükselişle 31 Mayıs 2013 tarihinden bu yana en yüksek kapanış olan 82.270,52 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,26 değer kazanırken toplam işlem hacmi 3 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,30, holding endeksi yüzde 0,89 arttı, en fazla yükselen sektör yüzde 2,67 ile metal ana sanayi oldu.

Güne artışla başlayan BIST 100 endeksi, küresel piyasalardaki pozitif havanın da desteğiyle güçlü direnç konumundaki 82.000 puanı aştı, 82.290,65 puana kadar yükseldi.

Analistler, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin ve Çin'de açıklanan 2. Çeyrek GSYH verisinin beklentilerden iyi gelmesinin küresel ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliği artırdığını ifade ediyor. Yurt içinde ise siyasi belirsizliğin ortadan kalkacağına ilişkin beklentilerin, piyasalarda alımların güçlenerek devam etmesini sağladığı kaydediliyor.

Yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. AA Finans beklenti anketine göre ekonomistlerin beklentisi 50 baz puan indirim yapılacağı yönünde. 18 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistleri tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) indirim beklerken, beklentilerin medyanı 50 baz puan oldu. Ankete katılan ekonomistlerden 12'si 50 baz, 4'ü 75 baz ve 2'si 25 baz puan indirim olacağı tahmininde bulundu.

Ankete göre borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) indirim tahmini yapan 12 ekonomistin beklentilerinin medyanı ise 50 baz puan oldu. Piyasa yapıcısı bankalara sağlanan fonlama faiz oranında indirim bekleyen 3 ekonomist ve marjinal fonlama faiz oranında indirim bekleyen 2 ekonomistin tahminlerinin medyanı da 50 baz puan olarak gerçekleşti.

TCMB'nin politika faiz oranı yüzde 8,75'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5'te, borçlanma faiz oranı yüzde 8'de ve gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12'de bulunuyor.

AA