Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Norveç'teki 890 milyar dolarlık dünyanın en büyük bağımsız varlık fonu, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı yaptırımları genişletmeyi düşünmesinin ardından, Rusya'daki varlıklarını yeniden gözden geçirecek.

Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının 17 Temmuz'da ABD kaynaklarına göre Rus ordusu tarafından tedarik edilen füzeyle düşürülmesinden bu yana, Rusya'daki varlıklarla ilgili güven gittikçe zedeleniyor. AB üyesi olmayan Norveç hükümeti, fonun varlıklarını değişen jeopolitik duruma göre ayarlamaya hazır olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu bugün yeni yaptırım taslağını üye devletlere sunacak.

Norveç Maliye Bakanlığı sözcüsü Runa Malkenes yaptığı açıklamada ''Petrol fonunun yatırımları, Norveç'in desteklediği Rusya'ya uygulanacak ekonomik yaptırımlardan etkilenirse, fon yeni duruma ayak uydurmak için gerekli değişiklikleri yapmak durumunda kalacak'' dedi.

Fon sözcüsü Marthe Skaar ise fonun Rusya'daki gelişmeleri takip ettiğini belirtti. Fon CEO'su Yngve Slyngstad Nisan ayında, fonun Rusya'da ciddi miktarda varlığa sahip olduğunu açıklamıştı. Yıllık raporda, fonun 2013 sonunda Rusya'da 3.6 milyar dolarlık hisse senedi ve 4 milyar dolar kurumsal ve devlet tahviline sahip olduğu belirtilmişti. Skaar fonun henüz bu hisseleri azaltmaya başlayıp başlamadığını ise açıklamadı.