Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

-Başçı: Enflasyonda %5 sağlanamazsa yapısal problem var demektir

Başçı, Bankanın İdare Merkezi'nde düzenlenen Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısının ardından analistlerin ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, çekirdek enflasyon yüzde 5'in altında olduğunda manşet enflasyonda da yüzde 5'e ulaşılabileceğini belirterek, "Bunu şimdiye kadar yapamadık ama gelecek sene bunu yapacağız. Gelecek sene de bunu yapamazsak burada yapısal problem var anlamına gelir ki ben böyle problem olduğunu düşünmüyorum" dedi.

-PPK: Gıda enflasyonda düşüşü sınırladı

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Gıda enflasyonundaki yüksek seyir enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör oldu" denildi

Kurul'un, 17 Temmuz tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı 24 Temmuz 2014 tarihli toplantı özetinde, haziran ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,31 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 9,16'ya gerilediği anımsatıldı.

-ABD'de işsizlik başvuruları 8 yılın en düşüğünde

ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde sekiz yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne geriledi.

İşsizlik başvuruları 19 Temmuz'da sona eren haftada 19,000 kişi gerileyerek 284,000 oldu ve Şubat 2006'dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Bu rakam ayrıca Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin en düşük tahmininin de altında.

-Yabancıların hisse senedi stoku 13 ayın en yükseğinde

Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku, 14 Haziran 2013 tarihinden beri gördüğü en yüksek seviye olan 65,1 milyar dolara ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 14-18 Temmuz haftasında net 396,1 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 87 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) sattı.

-IMF, 2014 küresel büyüme tahmini düşürdü

Uluslar arası Para Fonu (IMF), 2014 yılı için küresel büyüme görünümünü, ABD’den Çin’e ekonomik genişlemelerin zayıflaması ve askeri karışıklıkların petrol fiyatlarında yükselme riskini artırması ile aşağı çekti.

IMF tarafından yapılan açıklamada, dünya ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3.4 oranında yükseliş kaydedeceği öngörüldü. IMF, Nisan ayında yüzde 3.6 artış öngörürken, bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 3.2 idi. IMF, 2015 küresel büyüme tahmini yüzde 4 olarak belirlerken, Nisan ayı tahmini ise yüzde 3.9 seviyesindeydi.

-ABD hisseleri veri ve bilançolar ile dalgalanıyor

ABD hisseleri, yatırımcıların Facebook Inc. ve Caterpillar Inc. gibi şirketlerin bilançolarını değerlendirmeleri ve yeni konut satışlarının beklentinin çok üzerinde gerilemesi ile tüm zamanların en yükseği yakınında dalgalanıyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi, 1 puandan az yükselerek New York saati ile 13:10'da 1,987.20 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 10.83 puan veya yüzde 0.1 düşüşle 17,075.80 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 23 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri günü yükselişle tamamladı

Avrupa hisseleri, Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI'ın bu ay yükseldiğini gösteren veriler sonrası ve yatırımcıların Euro Bölgesi’ndeki ekonomik toparlanma yolunda gittiğine yönelik güvenini destekleyerek yükselişi 3. güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek Londra’da 344.33 puan ile günü tamamladı. Endeks, geçtiğimiz 3 gün boyunca beklentilerin üzerinde gelen şirket karları ile yüzde 1.9 yükseldi. Stoxx 600 Endeksi’nde, tüm kontratlarda işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 8.3 yukarısında seyrediyordu.

-Gelişen piyasa hisse “Çin verisi” ile yükseliyor

Çin'de imalat sanayinin beklentileri aşması sonrasında gelişen piyasa hisse senetleri yükselişi 3. güne taşıdı. Türkiye hisseleri, merkez bankasının faiz oranlarının daha da düşürüleceği sinyali vermesi ile 14 ayın en yükseğine tırmandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Londra saati ile 13:46'da 1,079.39 puan oldu. Çin'de imalat sanayi göstergesi, Temmuz ayında son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve hükümetin 2014 yılı için yüzde 7.5 civarında olan büyüme hedefinin tutturulabileceği beklentilerini güçlendird. Citigroup Inc.’in aralarında bulunduğu bankaların analistleri, Çin'in geçen hafta gayrısafi yurtiçi hasılanın ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 arttığını açıklamasının ardından, 2014 yılı büyüme tahminlerini yükseltti.