Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni Temmuz'da, zayıflayan büyüme ve Ukrayna'da artan tansiyonun Avrupa'nın en büyük ekonomisinde etkili olmasıyla, ekonomist beklentilerinin üzerinde gerileyerek, Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

Ifo enstitüsünün iş dünyası endeksi Haziran ayındaki 109.7 seviyesinden Temmuz'da 108'e geriledi. 7,000 yönetici arasında düzenlenen ankete dayanan endeks, böylece üst üste üçüncü aylık düşüşü kaydetti. Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 109.4 düzeyinde olacağı yönündeydi.

Açıklanan rakamlar, Mayıs'ta düşüşü üçüncü aya taşıyan sanayi üretimi ve ekonomist beklentilerinden fazla gerileyen fabrika siparişlerinin de aralarında bulunduğu, Almanya'daki bir dizi olumsuz ekonomik veriyi takip etti. Almanya merkez bankası Bundesbank bu hafta, ülk ekonomisinin ilk çeyrekteki yüzde 0.8'lik büyüme oranını ikinci çeyrekte koruyabileceğini ve bazı ülkelerin ihracat piyasalarındaki politik belirsizliğin büyümeyi ilerleyen zamanlarda olumsuz etkileyebileceğini açıkladı.

Ifo mevcut koşullar göstergesi Temmuz'da 112.9'a gerilerken, Haziran'da 114.8 seviyesindeydi. Beklentiler göstergesi ise 104.8'den 103.4'e düştü.