Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Privy Council, Çukurova ve Alfa Group, Turkcell hisselerinin geri alınması finansmanında anlaştığını onayladı. Çukurova, Turkcell hisselerini geri almak için finansmanı Yıldız Holding'ten sağlamadı ve Çukurova'nın hisse geri alımı için finansman sağladığı firma açıklanmadı. İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council'den yapılan açıklamada, tarafların 1.6 milyar dolarlık ödemenin gerçekleştirilmesi için uzlaştığı bildirildi.

Turkcell ortağı ve MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı, Turkcell'in ana hissedarının Türk olmasının önemli olduğunu söyleyerek, "Privy Council kararı Turkcell'i müspet etkileyecek. Turkcell'de temettü dağıtılacağına inanıyorum, Çukurova da faydanalanacak." açıklamasında bulundu.

Burgan Yatırım Analisti Murat İğnebekçili, Bloomberg HT yayınında yaptığı açıklamada, önemli olan noktanın Çukurova ve Alfa'nın anlaşmaya varmış olması söyledi. İğnebekçili, "Çukurova'nın nerden olduğunu bilmesek de finasman sağlamış olması da önemli bir nokta ve bu iki hususta problem olmadığına göre ödeme süresi muhtemelen uzatılacaktır. Normalde 30 Temmuz idi bu tarih. Ama araya tatil giriyor. Sürenin biraz uzatılması artık o kadar önemli değil" dedi.

Murat İğnebekçili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ödeme yapıldıktan sonra hisse transferi yapılacaktır. Olaganüstü genel kurulun önceki mali tablolarının ve temettünün onaylanması için toplanması gerekiyor. Bunun da en erken olacağı tarih ise 1 aydır ve öncesinden de olağanüstü genel kurul ilanını açıklamaları gerekiyor. Baktığımız zaman, tüm bu teknik işlemler Ağustos ayı içerisinde tamamlanırsa, taraflar da mutabık ise Eylül-Ekim gibi olağanüstü genel kurul toplanır ve karar çıkar. Olaganüstü genel kuruldan sonra en geç bir ay içinde temettüler dağıtılır. Ancak tabii bu tamamen şirketin ve ortakların kararına bağlıdır. Normal şartlar altında, yıl sonuna doğru Turkcell hissedarları temettülerini almış olabilirler, bu ihtimaller dahilinde."

Öte yandan The Lira'nın haberine göre, Çukurova Grubu, Gözde Girişim ile görüştüğü dönemde kredinin sağlanacağı kurum Ziraat Bankası idi. Hazine Müsteşarlığı'nın izin vermemesi üzerine Çukurova Grubu ile Ziraat Bankası arasındaki görüşmelere Gözde dışarıda kalacak şekilde ancak aynı içerikle sürdürüldü.

Taraflar kredinin sağlanması konusunda uzlaşınca, Çukurova Grubu Turkcell Holding'teki hisselerini geri almasını sağlayacak kaynağın önemli bölümünü Ziraat Bankası'ndan buldu.

Yapılan anlaşmaya göre, Çukurova Grubu, Ziraat Bankası'ndan sağlayacağı kredi karşılığında hisse teminatı verecek. Ziraat Bankası sadece kreditör olacak ve şirketin yönetimi Çukurova Grubu tarafından gerçekleştirilecek. Ziraat Bankası dışında küçük miktarlarla gelebilecek farklı kreditörlerin de olabileceği, ancak ağırlığın Ziraat Bankası olacağı belirtiliyor.