Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Batı Teksas tipi ham petrol (WTI), düşüşü 4. güne taşırken, varil başına fiyatı 100 doların altına geriledi. Petrolün düşüşünde dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin azalırken stokların yükselmiş olması ve doların euro karşısında, Şubat ayından bu yana en büyük aylık kazanca ilerlemesinin etkisi mevcut. Brent petrolü, Londra’da düşüyor.

Petrol vadelileri New York'ta yüzde 1.2 kadar gerilyerek 15 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin dün yaptığı bildirime göre benzin stokları geçtiğimiz hafta 365,000 varil artışla 4 ayın en yüksek seviyesi olan 218.2 milyon varile yükseldi. Ülkenin sürüş sezonunun 26 Mayıs tarihindeki Anma Günü'nde başlamış olmasına rağmen ortalama tüketim son dört haftada yüzde 0.5 düştü. Bu oran Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye işaret ediyor. 

Kopenhag’da bulunan Bank A/S analistlerinden Jens Pedersen, “ABD doları, yukarı çıkmaya başlıyor ve bu durum, petrol dahil emtia fiyatları üzerinde ağırlık yapıyor. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Rusya’dan gelen üretime bir etkisi olmadı ve bu da fiyatlara etki ediyor” dedi.

Eylül vadeli WTI petrolün varil başına fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde, 1.18 dolar kadar kayıpla 99.09 dolara geriledi ve Londra saati ile 12.14'te 99.54 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 8.7 üstünde seyrediyordu. Fiyatlar, Temmuz ayında yüzde 5.5 gerilerken, 9 ayın en büyük düşüşünü gösterdi.

Eylül vadeli brent petrolün varil başına fiyatı, Londra ICE Futures Europe Borsasında, 1.01 dolar sent kadar  ya da yüzde 1 düşüşle 105.50 dolara geriledi. Avrupalı gösterge kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı dünkü 6.24 dolar seviyesinden 6.66 dolara geldi.

(15:20'de güncellendi)