Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas SA, ABD'nin kara listeye aldığı Sudan gibi ülkelerle gerçekleştirdiği işlemler nedeniyle ödediği rekor düzeydeki cezanın ardından, 14 yıllık tarihindeki en büyük kaybı yaşadı.

BNP, net kaybının 4.32 milyar euro (5.8 milyar dolar) olduğunu açıkladı. Bu, banka 2000 yılında kurulduğundan bu yana yaşanılan ikinci çeyreklik kayıp oldu. Bloomberg'ün anketine katılan 11 analistin tahmin ortalaması ise 4.27 milyar euroydu.

BNP Paribas ABD'de 30 Haziran tarihinde suçlamaları kabul ettikten sonra 8.97 milyar euro cezaya çarptırılmıştı. Bu, ABD yaptırımlarını ihlal eden bir bankanın ödediği en yüksek meblağ. Savcılar, bankanın 2004-2012 arasında 9 milyar dolarlık yasaklı işlem yaptığını belirtti. ABD ayrıca bankayı önümüzdeki yıl yapacağı bazı dolar işlemlerine aracılık operasyonlarından da men etti.

Bankanın CEO'su Jean-Laurent Bonnafe yaptığı açıklamada ''Grup bu gelişmelerden gerekli dersleri çıkarmış ve banka içi denetimi ciddi anlamda güçlendirmek için adımlar atmaya başlamıştır'' dedi.