Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Analiz: Faizlerdeki yükseliş kalıcı mı?

Analiz: Faizlerdeki yükseliş kalıcı mı?

Bayram tatili sonrası Çarşamba günü açıklanan FED faiz kararı ve Yellen açıklamalarını fiyatlayan piyasalarda hem hisse hem de tahvil tarafında sert satışlar yaşandı

Giriş: 01 Ağustos 2014, Cuma 17:44
Güncelleme: 02 Ağustos 2014, Cumartesi 11:14

Bayram tatili sonrası Çarşamba günü açıklanan FED faiz kararı ve Yellen açıklamalarını fiyatlayan piyasalarda hem hisse hem de tahvil tarafında sert satışlar yaşandı.

Özellikle FED açıklamalarında son günlerde pozitif gelen ABD dataları her ne kadar yumuşatılmaya çalışılsa da ifadelerin nette şahince olduğu ve ABD ekonomisindeki toparlanmanın artık göz ardı edilemeyeceği dikkat çekti. Bununla birlikte ABD tahvil faizleri yükselmeye devam ederken Dolar endeksinde ise 81,50 ile Eylül 2013 zirvelerini test etti.

Türkiye tahvil piyasasında ise geçtiğimiz haftaya kıyasla kısa ve uzun tarafta faizler yaklaşık 60 baz puan yükseliş yaşadı. Bu noktada dış etkenlere baktığımızda Avrupa’da yeniden Portekiz riski ile yükselen faizler ve ABD’de artan faiz artırım beklentileri küresel tahvil piyasasındaki sert satışlar öne çıkıyor. İçeride ise hem tatil sonrası piyasadaki likiditenin az olması hem de haftaya Pazartesi açıklanacak enflasyon verisi öncesi artan endişelerin faizlerdeki fiyatlamaları etkilediği gözleniyor.

Peki faizlerde yaşanan bu iki günlük yükseliş kalıcı mı?

Piyasa uzmanları önümüzdeki dönemlerde faiz ile ilgili beklentilerini açıkladı..

Deniz Yatırım GMY Cumhur Örnek;

Amerikan ikinci çeyrek büyüme verisinin beklentileri aşması ve son aylarda işgücü piyasasındaki düzelme ile birlikte FOMC üyelerinin çıkış stratejisinin artık belirlenmesi yönündeki açıklamalarına Arjantin’in borç sorunu ve Rusya yaptırımları eklenince tüm gelişmekte olan ülke piyasalarında sert satışlar görüldü. Enflasyon raporu sonrası olumluya dönen getiri eğrisi ise yaklaşık 70bps yukarı gelerek yataylaşma hareketine devam etti. Özellikle Rusya’ya yaptırımların artacağı beklentisi ve Hazine’nin Ağustos ayı borçlanma programına başlayacak olması olası faiz düşüş hareketinin sınırlı olmasına yol açacaktır. Temmuz ayı enflasyon verisi ile birlikte TCMB’nin faiz indirimine ara verebilme olasılığını yüksek olarak değerlendiriyoruz. Bu koşullar altında getiri eğrisinde kısa ve uzun vadeli faiz arasındaki farkın daralmaya devam etmesini bekliyoruz.

ING Bank Trading Grup Müdürü Murat Yardımcı;

Şu anda Dolar/TL seviyesine korale verim eğrisi var TL değer kaybettikçe eğri yataylaşıyor.

Çünkü TCMB tarafında faiz indirim beklentisi azalıyor. Biz verim eğrisinin daha fazla yataylaşmasını bekliyoruz. Bu noktada kısa vadeli tahviller uzundan daha fazla satış görebilir. Bu da TCMB tarafında faiz indirimi beklentisinin zayıflaması demek. Öte yandan FED tarafında 2008 den beri devam eden parasal genişleme bitiyor hareketi şuan fiyatlanıyor. Fakat Fed faiz artırım beklentisinin esas baskısını Eylül sonundan itibaren hissedeceğiz ve ABD 10y tahvil faizlerinde yüzde 3.00 ve üzerinde olması bu hareketin fiyatlara yansıdığının göstergesi.

AK Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen;

Avrupa bonolarında karışık bir eğilim görülürken EM bonolarında ve yurt içinde satışlar var. 2y & 10y TR tahvil faizi yükseliyor. Rusya etkisi ve güçlü ABD ekonomisinin ayak sesleri arasında belli belirsiz korkuları sektör sektör ve ülke ülke satıyor ancak tam bir risk-off var diyemiyoruz çünkü güvenli liman bonolar sakin.

Odeobank Stretejisti İnanç Sözer;

Politika faizi için 8.25% beklediğimizi, ilave indirimler için enflasyonun iyileşmesi gerektiğini vurgulamıştık. Maalesef Temmuz enflasyonu halen yüksek. Bugünkü piyasa koşulları da TCMB’nin bu ay politika faizinde indirim yapmayabileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte çekirdek enflasyonda anlamlı bir düşüş olacağını tahmin ediyoruz Temmuz'da. Haziran'da da çekirdek enflasyonun yıllık düştü ve temmuz’da da bu düşüş ivmesi sürecek. Beklediğimiz gibi gerçekleşirse piyasa önümüzdeki hafta gerçekleşecek ihalelere güçlü bir talep gösterebilir ve tahvil faizlerinin gevşediğini görebiliriz, küresel satışların hızlanmayacağı varsayımı altında. Dolayısıyla iki günde hızla yükselen faizlerin önümüzdeki hafta ihalelerde enflasyon gerçekleşmelerine bağlı olarak gevşediğini görebiliriz; yine de son çeyreğe islerin daha zor olacağını akılda tutmalı. Fed faiz artırımı ise henüz fiyatlanmadı. Son iki günde yasadığımızın sadece bir uyanış olduğu kanaatindeyim, ya Fed beklenenden erken artırırsa faizi diye ki bence hafife alınıyor ama ABD'de faiz artırımı öncesi (muhtemelen yılın son aylarında) yeni araçlarla likiditenin düzenlenmesi de ABD 2 yıllık faizlerini yukarı çekecek ve bu da EM'de baskıya yol açacak. Bu noktada Basçi'nin üst band faizi konusunda "yoğurdu üfleyerek yiyoruz, ders aldık" demesi çok olumlu.

Bloomberg HT Araştırma

Güzem Yılmaz

gyilmaz@bloomberght.com