Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine'nin tahvil ihaleleri ve beklentinin üzerinde gelen enflasyon rakamları ile, Türkiye'de iki yıl vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 9'u aştı.

İki yıl vadeli tahvil faizi bugün 37 baz puan yükselerek TSİ 13:40'ta yüzde 9.11 ile 21 Mayıs'tan bu yana en yükseğe ulaşırken, son bir haftadaki yükselişini 91 baz puana taşıdı. 10 yıl vadeli tahvil faizi ise bugün 20 baz puana varan artışla yüzde 9.38'e kadar yükselmesinin ardından, aynı dakikalarda yüzde 9.33 düzeyinde. 10 yıllıklarda faiz son bir haftada 61 baz puan artış kaydetti.

Son bir haftada Türkiye'de getiri eğrisi yükseldi ve yataylaştı. İki yıllık ve 10 yıllık tahvillerin getirisi arasındaki farkı gösteren tahvil makası da son dönemde hızlı bir daralma yaşayarak 22 baz puana kadar geriledi. Tahvil makası 11 Temmuz'da 82 baz puan seviyesindeydi. İki yıllıklarda faizlerin 10 yıllıklara oranla daha hızlı yükselmesine sebep olarak, enflasyonun beklentinin üzerinde ve yüksek düzeylerde seyretmesi gösterilebilir.

ING Bank Trading Grup Müdürü Murat Yardımcı, geçtiğimiz hafta Cuma günü yaptığı değerlendirmede, "Dolar/TL seviyesine korale verim eğrisi var, TL değer kaybettikçe eğri yataylaşıyor. Biz verim eğrisinin daha fazla yataylaşmasını bekliyoruz. Bu noktada kısa vadeli tahviller uzun vadelilerden daha fazla satış görebilir. Bu da TCMB tarafında faiz indirimi beklentisinin zayıflaması demek. Öte yandan Fed tarafında 2008'den beri devam eden parasal genişleme bitiyor, piyasada bu durum fiyatlanıyor. Fakat Fed'in faiz artırımı beklentisinin esas baskısını Eylül sonundan itibaren hissedeceğiz ve ABD 10 yıl vadeli tahvil faizinin yüzde 3.00 ve üzerinde olması bu hareketin fiyatlara yansıdığının göstergesi" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 0.45 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 9.32 oldu ve yüzde 8.90 seviyesindeki beklentiyi aştı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.73, yıllık bazda ise yüzde 9.75 yükseldi.

Bloomberg HT canlı yayınına bağlanan Invest AZ fon yöneticisi Batur Asmazoğlu, enflasyona verilerine ilişkin, "Enflasyon rakamları piyasalara, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini enflasyona dayandırmadığını düşündürmeye başladı. Bu nedenle önümüzdeki günlerde piyasalarda bir zayıflık olacağını, doların ise güçleneceğini düşünüyorum" dedi.