IŞİD, Irak'ın en büyük barajını tehdit ediyor
IŞİD terör örgütü, Kuzey Irak'ta kontrol altında bulundurduğu bölgeleri genişletmek amacıyla ülkenin en büyük barajını ele geçirmeye çalışıyor
IŞİD militanları, Kuzey Irak’ta kontrol altında bulundurdukları bölgeleri genişletmek amacıyla ülkenin en büyük barajını ele geçirmeye çalışıyor.
Musul barajı yakınlarında çatışmalar yoğunlaşırken Rabi’ah şehri yerlilerinden Sheikh Ahmed Al-Simmari, kendisiyle gerçekleştirilen telefon röportajında, bölgenin çok tehlikeli olduğunu dile getirdi. Al-Simmari, “Kürtler bölgede birliklerini güçlendirerek Rabi’ah sınır karakolu geri almak üzere Suriye ve yakın kasabalarla harekete geçmeye hazırlanıyor” ifadesini kullandı.
IŞİD, Irak genelinde bazı toprakları ele geçirerek bölgede, kendi verdiği adla halifelik ilan etti ve terör örgütü bu sayede Irak Başbakanı Nouri al-Maliki yönetimindeki merkezi hükümetin ülkenin güvenliğini sağlamada yetersiz olduğunu vurgulamış oldu. IŞİD, bu hafta iki petrol limanını ve ülkenin kuzeyinde Kürt nüfusun yoğun olduğu köyleri ele geçirerek binlerce kişinin evlerini terketmesine neden oldu.
Militanlar tarafından işgal edilmeye çalışılan, Musul’un yaklaşık 50 kilometre kuzeybatısında bulunan baraj, elektrik ve su tedarik bakımından ülke için büyük önem taşıyor. Baraj, 1980’lerde Tigris Nehri üzerinde Alman Hoctief AG şirketinin yardımıyla inşa edildi. Baraj çöker veya sabote edilir ise Musul ve çevre köyler su altında kalabilir.
Dubai’deki Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü araştırma direktörü Theodore Karasik, “Barajı ele geçirmek IŞİD’in ülkenin kentsel bölgeleri ve tarım alanlarına giden su sistemlerini kontrol edebilmesini sağlar ve su tedarikini aksatarak politikaya etki etme fırsatı bulur” yorumunda bulundu.
Irak'ın devletçe işletilen Barajlar Komisyonu Başkan Yardımcısı Abdul-Jaleel Sahib, barajın normal halinde çalışmaya devam ettiğini ve hala hükümet kontrolünde olduğunu söyledi.