Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası ekonomi analistleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günü düzenleyeceği toplantıda yeni bir faiz indirimine gitmeyeceği görüşünde birleşti.

AMB'nin Frankfurt'ta perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda faiz oranlarında değişikliğe gidip gitmeyeceği ve parasal genişleme konusunda yeni bir adım atıp atmayacağı finansal piyasalarda merakla bekleniyor.

Ayrıca, bölgede düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden AMB Başkanı Mario Draghi'nin deflasyon risklerine karşı alacağı tedbirler de piyasalar ve yatırımcılar tarafından izleniyor.

Uluslararası finans kuruluşlarının analistleri, bankanın faiz oranlarında yeni bir kesintiye gitmeyeceği ve ABD tarzında yeni bir parasal genişleme başlatmasının muhtemel gözükmediği konusunda birleşti.

Analistler, ayrıca bölgedeki düşük enflasyonun ekonomiye bir şok etki yapması durumunda deflasyon risklerine sebep olabileceğine işaret ediyor.

ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, bu hafta AMB'den yeni bir hamle beklemediğini belirterek, Başkan Draghi'nin zaten mevcut faiz oranlarının taban olarak görülebileceğini söylediğini hatırlattı.

Herhangi bir faiz indiriminin olumsuz olacağını belirten Houte, "Diğer potansiyel politika önlemleri açısından AMB Yönetim Kurulu'nun bazı üyeleri yeni tedbirler almadan önce, daha önce duyurulan tedbirlerin etkisini görmek istediğini belirtti" dedi.

Houte, bölgede düşük enflasyonun deflasyona yol açıp açmayacağı yönündeki soruya ilişkin de enflasyonu baskı altına alan bazı faktörlerin gelecek aylarda yumuşayacağını vurguladı.

Houte, "Örneğin, negatif gıda fiyat enflasyonun 2014 başından bu yana yüksek gıda emtia fiyatlarının arkasında kaybolması muhtemeldir. Diğer bir yandan da yüzde 0,8 olan temel enflasyon çok düşük. Aslında ekonomiye olumsuz bir şok etkisi deflasyon riskini artırabilir" dedi.

Bu bağlamda jeopolitik gerginliklerin açık bir risk teşkil ettiğini aktaran Houte, "Eğer siyasi gerginlikler daha da tırmanırsa, ticari yaptırımlar ve Rusya'nın muhtemel misillemesi Avrupa'nın zaten zayıf olan büyümesini daha da zayıflatacak" değerlendirmesini yaptı.

AMB Yönetim Kurulu'ndaki çoğunluğun ABD tarzı parasal genişleme politikalarına sıcak bakmadığını kaydeden Houte, Euro Bölgesi'nin derin bir durgunluk içine girmesi durumunda bu tür tedbirlerin mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

Beklemeye devam

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz ise enflasyonun temmuz ayındaki yüzde 0,4'lük düşüşünün daha fazla deflasyon uyarılarına neden olduğunu ve bu düşüşün AMB'ye daha radikal eylemler için çağrı yaptığını bildirdi.

Enflasyonun sadece düşük gıda ve enerji fiyatları sebebiyle düştüğünü aktaran Houte, "Bu Euro Bölgesi'nde tüketiciler için iyi bir haber ve büyük ölçüde AMB'nin kontrolü dışında gelişiyor. Bu durumun daha fazla gevşek politikaya sebep olması beklenmiyor" dedi.

AMB'nin para politikaları konusunda yeni adımlar atmasına ilişkin ihtiyatlı hareket edeceğini belirten Schulz, sözlerini "Acil bir durum olmadığı sürece, AMB aralık ayına kadar daha fazla eylem gerekli olup olmadığı konusunda beklemeye devam edecek. Enflasyon, gıda ve enerji fiyatlarındaki enflasyon faktörleri ayarlanırsa düşük ancak istikrarlı olacaktır. Daha düşük döviz kuru da ihracatı artırabilir ve enflasyonu azaltabilir" diye tamamladı.

AA