Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:15'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları New York'ta, Ukrayna ile Rusya arasındaki tansiyonun arttığına yöneli işaretlerin değerli metallere güvenli liman alımlarını getirmesi sonucu, yaklaşık üç haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

NATO, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkenin batı sınırına  asker yığmasının ardından, Rusya'nın Ukrayna'ya insani yardım ya da barış gücü bahanesi ile asker yollama riski olduğunu kaydetti. Küresel hisse senetlerinin göstergesi olan MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.6 kadar düştü.   

Altın fiyatları bu yıl, Doğu Avrupa'daki tansiyonun ve Orta Doğu'daki şiddet olaylarının metale yönelik yatırımcı ilgisini artırması sonucu yüzde 6.9 değer kazandı. Altının 2014 yılındaki rallisi, hisse senetleri, Hazine tahvilleri ve emtia grubundaki kazançları aştı. Altın destekli exchange traded fonlarında (ETF) varlıklar son altı haftanın beşinde yükseldi.

Chicago'da Vision Financial Markets metal işlemleri direktörü David Meger, "Ukrayna'ya doğru hareketlenen Rus birlikleri, altının güvenli liman priminin artmasına neden oldu," dedi ve "Hisse senedi piyasasındaki zayıflık da bazı yatırımcıların altına yönlenmesini sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.4 yükselerek, New York saati ile 08:59'da, ons başına 1,303 dolara çıktı ve 17 Temmuz'dan bu yana en hızlı yükselişine yönlendi.

Fiyatlar bugün 1,306.80 dolara kadar çıkarak 29 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Metal 2013 yılında, hisse senetlerinin ralli yaptığı ve enflasyonun baskı altında kaldığı bir ortamda, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenletini yitirmeleri sonucu yüzde 28 değer kaybetti ve 30 yılın en hızlı yıllık kaybını gerçekleştirdi.

(16:15'te güncellendi)