Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya fabrika siparişleri, Rusya’yla ilgili jeopolitik risklerin Avrupa’nın en büyük ekonomisi üzerindeki etkilerine işaret etmesi ile beklenmedik şekilde gerileyerek 2 buçuk yıldan uzun bir sürenin en sert düşüşünü kaydetti.

Berlin’de bulunan Ekonomi Bakanlığı açıklamasına göre, sezonsal dalgalanmalar ve enflasyonla güncellenen fabrika siparişleri, Haziran ayında yüzde 3.2 geriledi. Mayıs ayında ise yüzde 1.6 düşüş kaydetmişti. Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.9 yükseliş görüleceği yönündeydi. fabrika siparişlerindeki düşüş Eylül 2011’den bu yana en dik düşüş olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Birliği, geçtiğimiz hafta Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçılara destek sağlaması nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımları genişletme kararı aldı. Almanya ise yaptırımlardan jeopolitik risklerden olumsuz etkilenerek ikinci çeyrekte olası bir ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya kaldı.

Kopenhag’ta bulunan Nordea Markets şef Avrupa analisti Holger Sandte konu ile ilgili, “Almanya’da güven düştü, şirketler yatırım yapmadan önce iki kere düşünüyorlar ve ekonominin motoru tutukluk yapmaya başladı. Ukrayna’daki karışıklık ivmelenmediği sürece, etkiler limitli olacaktır. Üçüncü çeyrekte tekrar büyüme görmeyi bekliyoruz” diye konuştu.