Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Altın ithalatı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 94 azalarak 1,45 tona geriledi.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre altın ithalatı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 94 azalarak 1,45 ton seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'nin Haziran ayında gerçekleştirdiği altın ithalatı 24,28 ton düzeyindeydi.

Bu yılın yedi aylık döneminde 50,95 ton altın ithalatı gerçekleştirilirken geçen yılın aynı dönemine göre altın ithalatı yüzde 76,5 azaldı. Geçen yıl Ocak - Temmuz döneminde 216,9 ton altın ithal edilmişti.

Altın ithalatı geçen yılın Temmuz ayına göre ise yüzde 96 azalış gösterdi. Türkiye, geçen yıl Temmuz ayında 37 ton altın ithalatı gerçekleştirmişti.

"Net altın ithalatında bu sene bir düzeltme görüyoruz"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer konuya ilişkin değerlendirmesinde Temmuz ayında altın ithalatı belirgin bir şekilde azaldığına dikkati çekerek, bu azalışta hem son iki aydır yüksek gerçekleşen ithalatın hem de fiyatlarda düşüş beklentisinin etkili olabileceğini kaydetti. 

Bu yılın genelinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) düzenlemelerinin etkisiyle kredi kartına taksitle altın alımının yasaklanmış olmasının zaten altın talebini düşürdüğünü anımsatan Sözer, böylece geçen yıl cari işlemler açığını 11,8 milyar dolar artırıcı etki yapan net altın ithalatında bu sene bir düzeltme görüldüğünü söyledi.

Temmuz ayı özelinde bakılacak olursa, geçen yılın aynı ayında 1,6 milyar dolar olan altın ithalatının bu sene 200 milyon dolar ile sınırlı kalacağını hesapladıklarını belirten Sözer, şunları kaydetti:

"Böylece Ocak-Temmuz 2013 döneminde 11,1 milyar dolar altın ithalatı Ocak-Temmuz 2014 döneminde yaklaşık üçte bir oranda azalarak 3 milyar dolara inmiş olacak. Sadece Temmuz ayında ise geçen yıla göre cari açıkta altın ithalatı yoluyla 1,4 milyar dolarlık bir iyileşme göreceğiz. Bunun yanısıra iç talepteki yavaşlama ve son günlerde petrol fiyatlarındaki düşüş de cari işlemler açığında kademeli düzeltmenin sürmesini ve ekonomideki dengelenme yoluyla makro ekonomik risklerin sınırlanması sağlıyor." 

AA