Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomik gelişmeler ve sektörün görüş ve talepleri doğrultusunda, teşvik sisteminde ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sabit yatırım tutarı 1 milyar lira ve üzerinde olan "öncelikli yatırımlar" için vergi indirimi desteğinin, yatırıma katkı oranına 10 puan ilave edilerek uygulanacağı belirtildi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle sabit yatırım tutarı belli bir büyüklüğe ulaşan yatırım projeleri için yatırımın başlangıç aşamasında ortaya çıkan yüksek maliyete devlet olarak katkı sağlanmasının amaçlandığı ifade edilen açıklamada, bu katkının olumlu etkilerinin yatırımın en kritik aşaması olan başlangıç aşamasında hissedilmesi ve öncelikli yatırımların özendirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Karbon elyaf öncelikli yatırımlar arasına alındı

Söz konusu değişiklik ile karbon elyaf üretimine veya karbon elyaftan mamül kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımların "öncelikli yatırım" konuları arasına alındığına işaret edilen açıklamada, böylelikle anılan yatırımların, yatırım yerine bakılmaksızın 5. bölgede geçerli olan bölgesel desteklerden yararlandırılmasının sağlandığı bildirildi.

Bu çerçevede, dünyada sadece 9 ülkede üretilen karbon elyaf üretimine yönelik yatırımların Türkiye'de yapılmasını özendirerek katma değer, istihdam ve ihracat açısından ülke ekonomisine önemli faydalar sağlaması beklendiği belirtilen açıklamada, "Bununla birlikte, karbon elyaf üretimi yapılan tesislerde, bu üretime entegre olarak kompozit malzeme üretilmesine yönelik yatırımlara sağlanan desteklerin artırılması, kompozit malzeme ithalatının azaltılmasına ve katma değeri yüksek ileri teknoloji üretimin artırılmasına katkı sağlayacaktır" denildi. 

"Teşvik sistemi sürekli güncellenecek"

Düzenlemeyi değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni teşvik sisteminin uygulanmasına yönelik "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar"ın 2012'de yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Mevzuatın yayımlanmasının ardından dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeler ve özel sektör temsilcilerinin görüş ve taleplerinin Bakanlık tarafından sürekli değerlendirmeye alındığını ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda bugüne kadar ihtiyaç duyulan düzenlemeleri hayata geçirmek üzere 4 kararname değişikliği yapılarak Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu düzenleme de bu doğrultuda hayata geçirilmiştir. Ekonomik gelişmeler ve sektörün görüş ve talepleri doğrultusunda, Bakanlığımız, teşvik sisteminde ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapmaya devam edecek, teşvik sistemi sürekli güncellenen, yaşayan bir mevzuat olarak sürekli yeniden değerlendirilecektir."

AA