Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, Rusya ve Batı ülkeleri arasında Ukrayna kaynaklı gerilimin tırmanması ile güvenli varlıklara talebin artması üzerine yükselirken, 10 yıl vadeli tahvil faizi Mayıs'tan bu yana en düşük seviyelere geldi.

Polonya Dışişleri Bakanı'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptırımlara yanıt verilmesi talimatında bulunması ve bu nedenle Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinde hareketlilik görülmesinin bir işgal habercisi olabileceği konusunda uyarıda bulunması ile, Avrupa hisselerinin Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi üzerine 30 yıl vadeli tahviller yükseldi. ABD Hazine tahvilleri dün, ISM imalat endeksinin 2005'ten bu yana en yüksek hızda genişlediğini ve fabrika siparişlerinin yükseldiğini gösteren verilere rağmen yükselmişti. ABD önümüzdeki hafta 67 milyar dolarlık tahvil satışı yapacağını açıkladı.

Paris'teki Societe Generale SA'nın küresel Döviz ve faiz birimi başkanı Vincent Chaigneau "Kesinlikle bir risk satışı eğilimi var. Bunun temel nedeni Ukrayna ve Rusya'dan gelen haberler. Küresel piyasaların her yönden baskı altında, bu da dün sağlam gelen veriye rağmen ABD Hazine tahvillerine yarıyor" dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvilinin faizi 5 baz puan gerileyerek New York saati ile 08:33'te yüzde 2.44 oldu. Mayıs 2024 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 13/32, yani 1,000 dolarda 4.06 dolar artarak 100 17/32 oldu. Oran erken saatlerde yüzde 2.43'e gerileyerek 29 Mayıs'tan bu yana en düşüğü gördü.

30 yıl vadeli tahvil faizi 5 baz puan gerileyerek yüzde 3.24 olurken, Temmuz'da yüzde 3.22 ile 7 Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.