Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, Topix endeksinin 5 günlük düşüşünün ardından yatırımcıların kar sezonunun en yoğun haftasında şirketlerin kar açıklamalarına ağırlık vermesi ile dalgalı bir seyir izliyor.

Japonya’nın en büyük gayrimenkul şirketi Mitsui Fudosan Co., çeyrek dönem karının yüzde 3.1 geriledi. Satışlarının üçte ikisini dış pazarlardan elde eden Mazda Motor Corp., Ukrayna’da tırmanan gerilimler ile dün yenin yükselmesinin ardından yüzde 1.7 değer kaybetti.Süt ürünleri üreticisi Meiji Holdings Co., net gelirinin yükseldiğini açıklamasının ardından yüzde 9 değerlendi.

Topix, yüzde 0.2 kadar yükselmesinin ardından, yüzde 0.3 düşerek Tokyo saati ile 12:38’de 1,247.10 puana geriledi. Endekste değerlenen ve düşen hisse sayısı ayını seviyede seyrediyor. Endeks dün yüzde 1 gerileyerek 5 günlük kaybını yüzde 3.2’ye çıkardı. Nikkei 225 Stock Average, yüzde 0.3 düşerek 15,114.37 puan ile Kasım 2012’den bu yana en uzun süreli gerilemeyi kaydetti. Yen dolar karşısında, düm yüzde 0.5 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.1 düşerek 102.19 yen oldu.

Tokto merkezli Daiwa SB Investments Ltd. şef stratejisti Soichiro Monji, “Piyasa bir yaz tatili düzeltmesi başlattı. Ukrayna’daki durum jeopolitik riskleri alevlendirecek ve Rusya müdahalede bulunursa piyasaları daha da aşağı çekecek. Ancak ben Putin’in o kadar ileri gideceğini düşünmüyorum” dedi.

ABD, NATO ve Polonya’ya katılarak Rusya’nın Ukrayna’ya askeri birlik göndermesi riski konusunda uyarıda bulundu. Rusya'dan ise kendisine karşı yaptırım kararı alan ABD ve AB'ye yanıt geldi. Putin, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerden "gıda, tarım ürünü ve hammadde" alımını bir yıllığına yasakladı.