Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya'da işsizlik oranı Temmuz ayında son 12 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve 2007^den bu yana ilk kez ABD'nin isşizlik oranının üzerine çıktı. Bu harekte sonucu, Avustralya doları hızlı bir düşüş kaydetti.

Sydney'de istatistik ofisinin bugün yaptığı açıklamaya göre, işsizlik oranı yüzde 6'dan yüzde 6.4'e yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, işsizlik oranının değişmemesi bekleniyordu. İstihdam ise aynı dönemde 300 düştü.

Bu veriler, piyasanın geleek yıl faiz artışına gitmesini beklediği Fed ile rekor düşük seviyedeki faizi sürdürmesi beklenen Avustralya Merkez Bankası arasındaki politika farkının altını çizdi. Avustralya, küresel finansal kriz sırasında kendisini ayakta tutan madencilik sektöründeki yatırım genişlemesinin azalması ile birlikte, gelişmiş ülkeler arasındaki öncü konumunu kaybediyor.

Sydney'de Commonwealth Bank of Australia başekonomisti Michael Blythe, "Avustralya böyle bir veri ile karşılaşmayalı çok zaman olmuştu," dedi ve "Diğer ülkelerin büyük bölümünde işsizlik verileri aşağı eğilim gösteriyor, ancak bizim rakamımız yukarı hareket ediyor. Bu bizim trendimizden oldukça önemli bir sapma" şeklinde görüş bildirdi.