Küresel piyasalarda günün özeti
BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz
- ABD hisseleri 'durulan krizler' ile yükseliyor
ABD hisse senetleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin 5 ayın en iyi gününü yaşaması sonrasında, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin dineceği ve ABD'nin hava saldırılarının İslam Devleti'ni Irak'ta püskürtmesi sayesinde, çıkış sağladı. S&P 500 yüzde 0.6'lık yükselişle New York saati ile 12:29'da 1,942.24 oldu. Dow Jones Industrial Average 56.96 puanlık çıkışla, 16,610.89'u gördü. S&P 500'deki işlemler 30 günlük ortalamanın yüzde 12 altında seyretti.
- Piyasalarda rahatlama sürüyor
Küresel piyasalarda hisse senetleri, Ukrayna'da gerginliğin azalması ve ABD'nin Irak'ta militanları geri çekilmeye zorlamasına ilişkin işaretlerle birlikte Nisan'dan bu yana en ciddi yükselişe imza atarken, yen güvenli liman talebinin azalması nedeniyle geriledi. ABD Hazine tahvilleri dalgalanırken, petrol fiyatları arttı. MSCI Tüm-Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.9 yükseldi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise yüzde 1.5 çıktı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.4 değer kazandı ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) yüzde 0.5 yükseldi. 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi 2.42'de yatay seyretti. Almanya ve İngiltere tahvilleri üç günlük yükselişini sonlandırdı. Euro biri dışında 16 önemli para biriminin tümü karşısında geri çekildi. Yen 3 haftanın yükseğinden geriledi. WTI petrol yüzde 0.2 arttı.
- Altın azalan gerilim ile geriledi
Altın fiyatları, yatırımcıların Ukrayna gerilimi nedeniyle varlıklarını 5 yılın düşüğüne çekmelerinin ardından geriledi. Spot altın yüzde 6 sent düşerek, Londra'da ons başına 1,309.52 dolara indi. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,308.80 dolara geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 55 altındaydı.
- Yen, azalan güvenli liman talebi ile geriliyor
Yen, Rusya savaş uçaklarının talimleri sonlandırması ve ülkenin Ukrayna'da Kiev yönetimi ile ayrılıkçılar arasında orta nokta bulma çabasında olmasıyla hafifleyen endişelerle birlikte, 3 haftanın yükseğinden geriledi. Euro, yatırımcıların düşüş eğilimli pozisyonlarını 2 yılın en yükseğine çıkardığını gösteren verinin ardından, dolar karşısında Kasım'dan bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Endonezya rupisi ise Joko Widodo'nun kazandığı başkanlık seçimlerine yönelik yapılacak olan itirazın mahkeme tarafından reddedileceği iddiaları üzerine gelişen ülke para birimlerini yükseğe taşıdı. Kanada doları, konut başlangıçlarının 4 aylık dönemde tahminleri aşması ile, 3 gündür ilk defa değer kazandı. Sterlin euro karşısında değer kanzanırken, hisse senetleri küresel bazda yükseldi.
- Standard & Poor's'tan Türkiye açıklaması
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası yaptığı açıklamada, sonucun Türkiye'nin BB+ olan kredi notuna doğrudan etkisi olmayacağını ifade etti. Cumhurbaşkanlığına seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yerine Başbakanlığa gelecek ismin yine AK Parti'den olacağını hatırlatan kuruluş, bu sebeple Türkiye'nin makroekonomi politikasının gidişatında bir değişiklik olmasını beklemediğinin altını çizdi.
- Yurtiçi piyasalar "siyasi gelişmeleri" fiyatlıyor
Yurtiçi piyasalar, dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları ve siyasi gelişmelere odaklanırken, güne hızlı alıcılı başlayan BIST 100 ve Türk Lirası'nda Başbakanlık ve Kabine belirsizliğinin ağır basması ile gelen satışlar, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in açıklamaları ile hızlandı.
Cumhurbaşkanı seçimi için tüm yurtta saat 08:00'de başlayan oy verme işlemi saat 17:00'de tamamlandı. Katılım oranı yüzde 72 oldu. Buna göre; Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51.95, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.34 ve Selahattin Demirtaş yüzde 9.71 oranında oy aldı.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftanın son işlem gününü önceki kapanışa göre 356.10 puanlık artışla 79,199.41 puandan kapatmıştı.
- Fitch'ten açıklama
Fitch Direktörü Gergely Kiss şu anda Türkiye stabil görünümde" dedi.
Yeni hükümet beklentisi ve bunun etkilerini takip edeceklerinş kaydeden Kiss, "Bizim için önemli olan hükümetin etkili çalışması" dedi.
Türkiye'de enflasyonun hedeflerin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Kiss, "Merkez Bankası'nın kredibilitesi bizim için çok önemli. Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapıp yapmayacağına bakacağız" şeklinde konuştu.
- Moody's: Türkiye yüzde 2,5-3,5 aralığında büyür
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, küresel ekonomik görünüm açıklamasında, Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5-3,5 aralığında büyüme kaydetmesinin beklendiği, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin yüksek enflasyon, faiz oranları ve ihracatın hızının azalması sebebiyle baskılanabileceği öngörülerine yer verildi.
Moody's'in resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, "Yüksek enflasyon ve faiz oranları, ihracatın hızının azalması bu yıl ve gelecek yıl boyunca gelişmekte olan ülkelerin büyümesini baskılayabilir. Buna kıyasla gelişmiş ekonomilerin büyümesinin 2015'te yatırımların itici gücüyle artmasını bekliyoruz. Euro Bölgesi'nde devam eden düşük kaldıraçlamanın, ABD ve İngiltere'de şirketlerin büyük miktarda nakit rezervi tutmasının ekonomik iyileşmenin hızını azaltmasını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Moody's raporunda ülkelerin ekonomik büyüme oranlarına ilişkin olarak yayınlanan tabloda, Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıl ekonomik büyümesinin yüzde 2,5 ve yüzde 3,5 aralığında gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.
Raporda, küresel ekonomik büyümedeki gelişmenin ancak 2015 yılında gözlemlenebilir bir durum alabileceği belirtilerek, bu yılki küresel ekonomik büyümenin halen "ortalamanın altında" olacağı öngörüsüne yer verildi.