Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i, Ukrayna'da insani amaçlı da olsa tek taraflı herhangi bir askeri eyleme girişmemesi konusunda uyardığı belirtildi.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Barroso'nun Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'yu telefonla aradığı belirtildi. Görüşmelerde Barrso'nun Ukrayna'daki krizin insani boyutundan özellikle de sivil can kayıplarından giderek artan şekilde endişe duyduğunu vurguladığı ve uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesini talep ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Barroso'nun Putin ile yaptığı görüşmede Rus birliklerinin Ukrayna sınırları yakınında toplanmasından, sınırdan silah, ekipman ve savaşçı geçişinin sürmesinden endişe duyduğunu ve bu adımların krizin sakinleştirilmesine yönelik çabalara ters olduğunu belirttiği ifade edildi.

AB komisyonu, Barroso'nun Poroşenko ile yaptığı görüşmede ise AB'nin kriz bağlamındaki insani desteğini artırmaya hazır olduğu mesajını ilettiğini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ABD Devlet başkanı Obama ile da telefonda görüştü.

Tarafların görüşmede, uluslararası kızıl haç komitesi, AB, Rusya ve Almanya'nın desteği ile Lugansk'a yapılacak insani yardıma ABD'nin de katılacağı konusunda anlaştıkları belirtildi. Poroşenko'nun Obama'ya, ABD kongresindeki her iki partinin Ukrayna'ya yapılacak savunma yardımı konusuyla ilgili kanunu parlamentoya sunma niyeti için teşekkür ettiği aktarıldı.