Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:47'de güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlığını Ukrayna'daki gerilimin güvenli varlık talebini artırması ile, yükseldi.

Ukrayna, Rusya'nın insani yardım malzemeleri taşıdığını belirttiği 280 kamyonluk konvoyun ülkeye girişine 'uluslararası kurallara uymadığı ve Kızıl Haç'ın öncülüğünde olmadığı' gerekçeleri ile izin vermeyecek.

Altın, Goldman Sachs Group Inc.'nin aşağı yönlü beklentisinin aksine, Ukrayna ve Ortadoğu'daki gerilimin değerli metale talebi artırması sayesinde, bu yıl yüzde 9.4 yukarıda seyrediyor. Dolar bugün değer kazanırken, küresel hisse senetleri yatay seyretti.

Chicago'da bulunan Long Leaf Trading Group'un kıdemli piyasa stratejisti Tim Evans " Dünya genelinde, kontrol altına alınamadığı takdirde ciddi sonuçlara yol açabilecek birçok sıcak nokta var. Yatırımcı, hali hazırdaki durumdan daha kötü şeyler yaşanmadıkça, bu gibi durumlarda altın gibi güvenli limanlara yönelecektir.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 09:22'de ons başına 1,314.90 dolara ulaştı. Fiyatlar bu hafta ABD'in Irak'taki hava saldırıları ile yüzde 1.3 arttı. Tüm kontratlardaki işlem hacmi 100 gün ortalamasının yüzde 44 aşağısında seyrediyor.


Altın geçen yıl, Fed'in ekonomideki iyileşme ile birlikte varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile yüzde 28 değer kaybettikten sonra, bu yıl, jeopolitik gerilimlerin yoğunlaşmasının yardımıyla sıçrama yaptı. Dolar, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında, yarın açıklanacak olan ve Temmuz ayında artış göstermesi beklenen ABD perakende satışlar verisi öncesi altı ayın en yüksek sevşyesi yakınında seyretti.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 42 altındaydı.

Eylül vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.1 kayıpla ons başına 20.07 dolardan alıcı buluyor. Ekim vadeli platinin onsu yüzde 0.2 artışla 1,475 dolar olurken, Eylül vadeli paladyum ise yüzde 0.9 yükselerek ons başına 882. 60 dolarda.

(18:47'de güncellendi)