Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni, Ukrayna krizi ve Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın cansızlığının, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde görünümü olumsuz etkilemesi ile üst üste sekizinci ayda geriledi.

Yatırımcı ve analist beklentilerinden oluşan ve gelecek altı aylık süreçte ekonomik gelişim tahmini olan ZEW Center yatırımcı güveni endeksi, Ağustos'ta 8.6'ya geriledi. Endeks Temmuz'da 27.1 seviyesinde kaydedilirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 17'ye düşüş olacağı yönündeydi. Endeks ayrıca Aralık'ta yedi yılın zirvesine ulaşmasının ardından her ay düşüş yaşamış oldu.

Almanya'da gayrısafi yurtiçi hasılanın geçtiğimiz çeyrekte gerilediği tahmin edilirken, bu durumun gerçekleşmesi 2012'den bu yana ilk çeyrek dönemlik daralma olarak kaydedilecek. Ayrıca Ukrayna'daki ayrılıkçıları destekleyen Rusya'ya yönelik yaptırımlar da, önümüzdeki aylar için ekonomik görünüme yönelik olumsuz beklentiler yaratıyor.

Londra'da bulunan Societe Generale SA kıdemli ekonomistlerinden Anatoli Annenkov, "Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte beklediğimizden biraz daha zayıftı. İşin zor tarafı ise bu zayıflığın ne kadarı Rusya'dan kaynaklanıyor, bunu kestirmek" dedi.

Avrupa Birliği geçtiğimiz ay Rusya bankalarının sermaye piyasalarına erişimini engellemişti.