Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gösterge faizleri  1  yılın en düşüğüne indiren ABD  Hazine tahvil piyasasındaki ralli, yatırımcının bu hafta yapılacak 67 milyar dolarlık tahvil ihalesini beklemesinin ardından bitti.

ABD, bugün 27 milyar dolarlık 3 yıl vadeli tahvil, yarın 24 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil, 14 Ağustos’ta ise 16 milyar dolarlık 30 yıl vadeli tahvil ihalesi açacak. ABD Hazine tahvilleri geçen hafta Ukrayna, Gazze ve Irak krizlerinin güvenli varlık talebini artırmasının ardından sıçrama yapmıştı.  Dün yayınlanan bir haber, Pacific Investment Management Co. (Pimco) kurucusu Bill Gross, Temmuz ayında dünyanın en büyük yatırım fonundaki ABD Hazine tahvil varlıklarını azalttığını gösterdi. Bu karar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed)  ekonominin toparlanması ile gelecek sene faizleri artıracağı söylentilerinin olduğu bir dönemde geldi.

Londra’da bulunan Credit Agricole SA stratejisti Orlando Green “ Tahvillerdeki ralli bir yere kadar durmuş olsa da, şimdiden piyasanın nasıl yeniden yükseleceğini görmek zor. Normal olan fiyatların buradan sonra aşağı yönlü gitmesi, ancak Ortadoğu ve Avrupa’da yaşanan olağandışı hadiseler var. Bu da piyasanın dış etkenler nedeniyle yukarı yönlü olmasını getirebilir” dedi.

10 yıllık ABD tahvil faizi yatay seyrederek, New York saati ile 07:37’de yüzde 2.43 oldu. Mayıs 2024 vadeli yüzde 2.5’lik tahvilin fiyatı 100 20/32 oldu. Faiz 8 Ağustos’ta yüzde 2.35 ile Haziran 2013’ten bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.