Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Altın Konseyi, altın talebinin Hindistan ve Çin’deki düşüşlerin öncülüğünde ikinci çeyrekte yüzde 16 gerilediğini açıkladı.

Londra merkezli konsey yayınladığı raporda, Altın talebi, mücevherat satın alımlarının 2012’nin dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük seviyesini görmesi bir önceki yıldaki 1,148.3 tondan 963.8 tona gerilediğini belirtti. Küresel mücevherat satın alımının yüzde 30 azalması ve külçe ve sikke talebinin yüzde 56 düşmesi ile dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin, Hindistan’ın gerisinde kaldı. Maden şirketleri, 50 ton altını garanti altına alırken, vadeli üretim satışı yapmaya devam ettiler.

Altın, ABD’de politika yapıcıların ekonominin güçlenmesiyle birlikte teşvikleri azaltacağı beklentileri ile yatırımcıların kıymetli metale olan inançlarını yitirmesinin ardından 2013’te yüzde 28 değer kaybederek 30 yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Geçen sene fiyatların düşmesi, özellikle Çin’de mücevherat, külçe ve sikke talebini destekledi. Hindistan külçe altın satın alımı, hükümetin cari hesap açığını kontrol altına almak için ithalatı yasaklaması ile yavaşladı.

Londra merkezli Dünya Altın Konseyi yatırım stratejisi yöneticisi Marcus Grubb, “Hindistan ve Çin’deki altın müşterileri fiyat trendinin gelişmesini bekliyorlar. Piyasa hala esaslarına dönüyor. Oldukça istisnai bir yıl oldu” diye konuştu.

Spot altın bugün Londra saati ile 07:17’de ons başına 1,312.28 dolardan işlem gördü. Bloomberg’in genel fiyatlandırmasına göre, spot altın bu yıl yüzde 9.2 oranında yükseliş sağladı. Altın ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 9 düşerek ve ilk çeyreğe göre büyük bir değişiklik göstermeyerek 1,290 dolar seviyesinde seyretti.

Küresel mücevherat talebi son çeyrekte 509.6 tona gerileyerek 2012’nin  son üç ayından bu yana en düşük seviyesine düştü. Çin satın alımları yüzde 45 azalırken, Hindistan’ın satın alımları yüzde 18 geriledi. Çin ve Hindistan dünya genelindeki altın tüketiminin yüzde 60’ına yakınını oluşturuyor.