Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, görevinden çekildiğini belirterek, "Başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak'ın yüksek menfaatleri için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi'ye bırakıyorum" dedi.

Maliki, lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu milletvekilleriyle yaptığı basın toplantısında, "Ey Irak halkı, ben hiçbir makam istemiyorum, benim makamım yalnızca sizin verdiğiniz mertebedir. Bu da benim için en yüce şeref ve onurdur. O yüzden buradan duyuruyorum, siyasi sürecin devam etmesi ve yeni hükümetin kurulmasının önünü açmak için, değerli Irak halkının selameti ve çıkarları için kendi adaylığımdan feragat ediyor ve başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak'ın yüksek menfaatleri ve selameti için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi'ye bırakıyorum. Onun yönetiminde bir asker olarak yer alacağım" diye konuştu.

Bundan sonra üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğini dile getiren Maliki, şöyle devam etti:

"Irak'ta istikrarı, kalkınmayı ve ilerlemeyi hedef edinen kardeşlerimin önünü açmak için bu yolda asker olmayı yeğliyorum. Terörle mücadele eden, vatanın parçalanmasını önleyen ve etnik savaşın önünü kapatan bir hükümetin kurulması temennisiyle hakkımdan feragat ediyorum."

Ordu güçlerine sakinlik çağrısı

Maliki, ordu güçlerine de sakin olmaları çağrısında bulunarak, "Benim hakkımı savunmak için rahatsızlıklarını ifade eden Irak silahlı güçlerine, emniyet kuvvetlerine, silahlı gönüllülere ve aşiretlere saygı ve selamlarımı sunuyorum. Onlara buradan yerlerinde kalmalarını rica ediyorum. Yerlerinizde kalın ve terörizmle savaşmaya devam edin. Siyasi her türlü rekabetten ve tartışmadan uzak durun. Sizin asıl göreviniz terörizmin kökünü kurutmaktır. Irak'ın bütünlüğünü ve toprağını savunmaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, iktidarı döneminde yaptıklarını anlatan Maliki, ülkeyi işgal hükümetinden devraldıklarını, 2006'da göreve geldiğinde Irak'ta binlerce yabancı ülke askeri bulunduğunu ve üniversitelerin kapalı olduğunu hatırlattı.

Suriye'deki savaşla birlikte yeni bir terör süreci başladığına dikkati çeken Maliki, uluslararası istihbarat örgütlerinin, bölgenin haritasını değiştirmek için yeni bir hamle başlattığını, Irak'ın da bu yeni düzenlemenin içinde yer aldığını iddia etti.

Dar zamanlarda güce sığınmadığını belirten Maliki, bundan sonraki süreçte Irak'ın kalkınması ve terörden kurtulması için bir nefer olacağını kaydetti.

Maliki, haksız bir şekilde suçlandığını savunarak, şunları söyledi:

"Irak halkı ve siyasileri çok iyi biliyor ki daima hukuki sürece bağlı kaldım ve anayasayı uygulamaya gayret ettim. Irak'ın yüksek çıkarlarına göre hareket ettim. Kanuni ve hukuki mekanizmaları işlettim. Ben şahsi olarak açık bir şekilde hedef alındım. Sadece anayasayı işlettiğim için koltuğumdan ayrılmak istememekle suçlandım. Sadece hakkımı ve demokrasiyi savundum. Hakkım olanı istediğim için meseleyi Irak Federal Mahkemesi'ne taşıdım. Fakat hiçbir şekilde kanın dökülmesini istemiyorum."

Beyaz Saray, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin görevinden çekilme kararını övgüyle karşıladı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Iraklılar, ülkelerini birleştirme yolunda ileriye doğru yeni bir büyük adım attı. Başbakan Maliki'yi, Irak anayasasına uygun yeni bir hükümet kurma çabalarında başbakan adayı Haydar el-İbadi'yi destekleme kararından dolayı takdir ediyoruz" ifadesini kullandı.

Irak'ta geniş siyasi yelpazeden liderlerin, Irak halkının ihtiyaçları ve meşru arzularını ele alan bir gündeme sahip, geniş temelli ve kapsayıcı bir hükümetin kurulması için İbadi ile birlikte çalışma taahhüdünü dile getirdiğini kaydeden Rice, son birkaç günde dünyanın dört bir tarafından gelen, İbadi'ye yönelik destek açıklamalarını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Rice açıklamasında, "Bunlar, Irak'ı yeni bir yola oturtacak ve halkını Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün oluşturduğu tehdide karşı koymada birleştireceğini umduğumuz cesaret verici gelişmeler. ABD, Irak ve Irak halkıyla güçlü bir ortaklığa olan bağlılığını sürdürmektedir" değerlendirmesine yer verdi.