Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), petrol stoklarının küresel talebin azalması sebebiyle yükseldiği söylentileri ile Kasım’dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini kaydederek üst üste 4. haftalık kayba hazırlanıyor. Brent petrolü ise Irak’taki gerginliğin petrol üretimine etki edeceği endişelerinin hafiflemesi ile 13 ayın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor

Petrol vadelileri, gün yüzde 2.1’lik düşüş ile 2 haftanın en büyük kaybının ardından bugün New York’ta yatay bir seyir izliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, 12 Ağustos’ta yaptığı açıklamada petrol üretimindeki fazlanın piyasayı aksamalardan koruduğunu belirtti. ABD hükümeti ise ülkenin 27 yıldan bu yana en hızlı orandaki petrol üretiminin ardından petrol için fiyat tahmini düşürdü. Bloomberg News anketi sonuçları, WTI petrolün önümüzdeki günlerde düşüşü sürdüreceğine işaret ediyor.

Sidney’de bulunan Ayers Alliance Securities baş yatırımcısı Jonathan Barratt, “Üretimde bir sorun yok, ancak tüketim geriledi. Petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalmasını gerektirecek bir neden yok” dedi.

Eylül vadeli petrol kontratları Nymex elektronik işlemlerde Londra saati ile 09:21’de 15 sent düşerek varil başına 95.43 oldu ve yüzde 2.3 ile haftalık kayba hazırlanıyor. Kontrat, dün 2.01 dolar gerileme ile 95.58 dolara düştü ve 21 Haziran’dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Ekim vadeli Brent petrolü kontratları, ICE Futures Europe Borsasında 9 sen yükselerek varil başına 102.16 dolar seviyesine gelerek yüzde 2.7 ile haftalık kayba hazırlanıyor. Eylül vadeli Brent petrolü kontratı yüzde 2.2 gerileyerek varil başına 102.01 dolara inmesinin ardından dün vadesi doldu. ABD gösterge petrolü ile ICE’ta işlem gören Ekim vadeli Avrupa gösterge petrolü Brent arasındaki fark 8.22 dolar seviyesinde.