Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor), Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Pınar Süt Mamulleri Sanayi AŞ ve Unilever Sanayi ve Ticaret Türk AŞ"ye Rusya'ya süt ve süt ürünü ihracatı yapma lisansı verdi.

Rosselhoznadzor Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Ağustos ayında Ankara'da Türk makamlarıyla yapılan görüşmenin sonucunda üç Türk şirketine Rusya'ya süt ve süt ürünü ihraç etme lisansı verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi. Açıklamada, Türkiye'nin süt ürünlerinin beyan edilen kalitesini sağlama garantisi verdiği kaydedildi.

Kurumun internet sitesinde yer alan ihracat lisansına sahip şirketler listesine 22 Ağustos'tan geçerli olmak üzere "Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Pınar Süt Mamulleri Sanayi AŞ ve Unilever sanayi ve ticaret Türk anonim şirketi" eklendi.

Rusya'nın yaptırım krizine kadar en önemli süt tedarikçileri arasında Fransa ve Finlandiya gibi Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Belarus ve Ukrayna yer alıyordu. 2013 yılında Rusya, 4,2 milyar dolar değerinde 1,15 milyon ton süt ithal etmişti.

ABD ve AB'nin, Ukrayna krizi bağlamında oynadığı rol nedeniyle Rusya'ya karşı devreye soktuğu ekonomik içerikli yaptırımlara bu ülke "gıda ambargosu" kararıyla karşılık vermişti. Rusya, 7 Ağustos'tan bu yana AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurmuştu.

AA