Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI),  ABD’de ekonomik büyüme verisinin beklentileri aşmasının ardından dünyanın en büyük petrol tüketicisinde talep görünümünü destek bulması ile bir aydan uzun bir sürenin ilk haftalık kazancını kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.3 kadar yükseldi ve bu hafta yüzde 1.2 artış gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık baz yüzde 4.2 genişledi. Bloomberg News’un yaptığı ankete göre ekonomistlerin büyüme beklentisi yüzde 3.9 düzeyindeydi. ABD ve Avrupalı güçler Ukrayna’ya katılarak Rusya’yı saldırılarla ilgili kınadılar. Kiev’de hükümetin karşı bir saldırı hazırlığı içinde olduğu belirtiliyor.

Sidney’de bulunan Ayers Alliance Securities şef yatırımcısı Jonathan Barratt, “ABD ekonomisindeki toparlanma fiyatları destekliyor. Jeopolitik endişelerin etkisi ise az oranda bir yukarı itiş sağlıyor” dedi.

Ekim vadeli WTI petrol kontratları Nymex elektronik işlemlerde 26 sent yükselerek Seul saati ile 14:01’de  varil başına 94.81 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 32 altında seyrediyor. Fiyatlar Ağustos ayında yüzde 3.4 ve bu yıl yüzde 3.7 düştü.

Ekim vadeli Brent petrol kontratları Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 36 sent kadar veya yüzde 0.4 yükselerek varil başına 102.82 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark geçtiğimiz haftanın sonunda 8.64 dolar iken, bugün 7.98 dolar seviyesinde.