Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alüminyum, Londra Metal Borsası (LME) tarafından izlenen stokların iki yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve ABD büyümesinin tahminleri aşması ile en uzun süreli aylık kazancı kaydetmeye ilerliyor.

Alüminyum Londra’da yüzde 0.4 kadar yükseldi ve üst üste 7. aylık kazancı kaydetmeye hazırlanıyor. LME stokları 4.81 milyon tona gerileyerek Temmuz 2012’den bu yana en düşük seviyeye indi. ABD ekonomisi, ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 4.2 genişledi. İlk tahmin yüzde 4 artış görüleceği yönündyedi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ise yüzde 3.9 genişleme görüleceği tahmininde bulunmuştu.

Seul’da bulunan Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli metal traderlarından Hwang Il Doo, “ABD’de bu hafta açıklanan ekonomik veriler fiyatların yükselişine etki etti” diye konuştu.

Üç ay vadeli alüminyum kontratları yüzde 0.2 artarak Tokyo saati ile 11:00’da ton başına 2,085.50 dolar oldu. Alüminyum bu ay yüzde 4.9 ve bu yıl yüzde 16 artış kaydetti.

Bakır Londra’da yüzde 0.2 yükselerek ton başına 6,945 dolar oldu ve Nisan bu yana ilk olan aylık kaybını azalttı. Aralık vadeli bakır kontratları, büyük bir değişiklik göstermeyerek pound başına 3.1545 dolar seviyesinde. Ekim vadeli bakır kontratları ise yüzde 0.9 gerileyerek Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda ton başına 49,800 yuandan (8,103 dolar) alıcı buldu.

LME’de nikel yükselirken, kurşun ve çinko düştü. Kalay işlem görmedi.