Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, merkez bankalarının ekonomik büyümeyi destekleyeceği iyimserliğinin Ukrayna ile Rusya arasındaki jeopolitik gerginliği gölgede bırakmaya yardımcı olması ile 9 yılın en büyük rallisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Brezilya’da Ibovespa, Başkan Dilma Rousseff’in ekonomik büyümenin duraksamasının ardından seçimleri kaybedeceği spekülasyonları ile bu ay yükseliş kaydetti. S&P BSE Sensex, dün rekor seviyeye tırmanarak 2007’den bu yana en uzun süreli aylık ralliyi gerçekleştirdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, büyük bir değişiklik göstermeyerek Hong Kong saati ile 1,086.80 puanda seyrediyor.

Gelişmekte olan ülkelerin gösterge endeksi Ağustos ayından yüzde 2 artarak üst üste 7. aylık kazancı kaydetmeye ilerliyor.  Küresel hisse senetleri, dünya genelinde piyasaların Ukrayna, Gazze Şeridi ve Irak’taki krizleri kaldırabileceği iddiaları ile bu hafta 66 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.

Security Bank Corp. şef yatırımcısı Noel Reyes, “Bu noktada yatırımcılar, jeopolitik riskleri büyümede etkili olacak bir faktör olarak değerlendirmiyor. Yine de pek çok piyasa periyodik yüksek seviyelerde seyrediyor ve düzeltme zamanı geliyor. Yatırımcıların yakın zamanda bu politik riskleri kullanmasını ve kar satışı yapmalarını bekliyorum” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 8.4 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.3 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 5 artış gösterirken, 15 kat değerleme kaydedildi.