Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati, "Türkiye potansiyel olarak Türkmenistan, Irak, İsrail, Kıbrıs belki İran gazının da Avrupa'ya akışına imkan sağlayabilir" dedi.

Szombati, İstanbul'da düzenlenen 3. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nda, güney koridorunun Türkiye'nin kendi doğalgaz arz güvenliğine de katkı sağlayacağını ve uzun vadede AB ile enerji politikalarındaki işbirliğini kuvvetlendireceğini söyledi.

AB Komisyonu'nun Türkiye ile birlikte çalışmaya hazır olduğuna işaret eden Szombati, şöyle konuştu:

"Doğu Akdeniz'deki keşifler bölge için yeni perspektifler sağladı. Yapılan çalışmalar, İsrail ve Kıbrıs'ı Türkiye'ye bağlayacak bir boru hattının ekonomik faydalarını gösterdi. Gelecek 2 yılda izlenecek politikalar ve yatırım kararları son derece önemli. Doğu Akdeniz'deki keşiflerle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. AB ile bölge ülkeleri arasındaki işbirliği buradaki potansiyeli artıracaktır."

AB'nin, enerji kaynaklarını ve transfer güzergahlarını çeşitlendirmeyi amaçladığını vurgulayan Szombati, "Şu an 6 üye devlet tek doğalgaz ihracatçısı olarak Rusya'ya bağımlı durumda. 2013 yılında, Rusya'dan ithal edilen doğalgaz, AB'nin toplam gaz ithalatının yüzde 39'unu oluştururken, AB'nin gaz tüketiminin yüzde 27'sine karşılık geldi" ifadesini kullandı.

Güney koridorunun inşasının AB'nin çeşitlendirme stratejilerinin ilk adımı olduğunu belirten Szombati, şöyle devam etti:

"AB'nin enerji ithalat maliyeti günlük 1 milyar eurodan fazla. 2013'te ise yaklaşık 400 milyar euro olarak kaydedildi. Bu rakam AB'nin toplam ithalatının 5'te birinden fazla. Aynı zamanda AB ,300 milyar eurodan fazla petrol ve petrol ürünleri ithal ederken, bu ithalatın 3'te 1'i Rusya'dan sağlanıyor."