Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk Halk Cumhuriyeti" Başbakanı Aleksander Zaharçenko ile "Lugansk Halk Cumhuriyeti" lideri Igor Plotnitskiy, ateşkes ilan etmeye hazır olduklarını açıkladı.

Birlikte basın toplantısı düzenleyen Zaharçenko ve Plotnitskiy, Minsk'te düzenlenecek üçlü temas grubu toplantısı sırasında Ukrayna temsilcilerinin siyasi süreç aşamasıyla ilgili planı imzalaması durumunda yerel saatle 15.00'te ateşkes ilan etmeye hazır olduklarını belirtti.

Zaharçenko ve Plotnitskiy, temas grubuna ateşkesle ilgili tekliflerini sunacaklarını kaydederek tarafların ateşkese uyacağının garanti edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna-Rusya-AGİT ve ayrılıkçıların temsilcilerinin katılacağı üçlü temas grubunun toplantısından önce orduya ateşkes emri vereceğini açıklamıştı.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesine yönelik saldırıları durdurmanın görevi olduğunu söyleyerek "Minsk toplantısıyla ilgili iyimserim" dedi.

Galler'in Newport şehrinde yapılan NATO Zirvesi kapsamında NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ortak basın toplantısı düzenledi.

Poroşenko, Minsk süreciyle ilgili soruya verdiği yanıtta, Ukrayna'nın barış için savaştığını belirterek ülkesine yönelik saldırılara son vermek istediğini söyledi. Savaşı durdurmak için devlet başkanı olarak elinden geleni yapmanın görevi olduğunu dile getiren Poroşenko, "Minsk toplantısıyla ilgili neden iyimser olduğumu anlatayım çünkü AGİT'in desteğinin olması önemli" dedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son yaptığı açıklamalar siyasi çözüm bulunması yönünde samimi açıklamalarsa bunu memnuniyetle karşılayacağını belirterek ancak daha önceki benzer söylemlerin samimi olmadığının ortaya çıktığını anımsattı.

Rusya'nın Ukrayna ilgili ihlallerini güçlü bir şekilde kınadıklarını kaydeden Rasmussen, "Rusya, Ukrayna'ya karşı saldırgan eylemlerine son vermeli, Ukrayna'daki binlerce askerini çekmeli ve Ukrayna'daki ayrılıkçılara destek vermeyi bırakmalıdır" diye konuştu.

NATO'nun Ukrayna'ya savunma reformları konusunda tavsiye desteği vereceğini belirten Rasmussen, "Müttefikler NATO aracılığıyla Ukrayna'ya yaklaşık 15 milyon euro destek verecek. Buna ek olarak ikili destekler de sağlanacak" dedi.

Rasmussen, Ukrayna'nın NATO üyesi olması konusunda ise "konuya Ukrayna siyasi liderliğinin ve halkının karar vereceğini" söyledi.