Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Filipinler’in işlenmemiş mineral ihracatını yasaklamayı gözden geçirmesinin ardından maden üretiminin düşeceği endişeleri ile üst üste 5. haftalık kazanca hazırlanıyor.

Nikel Londra’da bu hafta yüzde 3.2 yükseldi. Çevre Bakanı Ramon Paje, hükümetin mineral cevheri ihracatının yasaklamak amacıyla harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Tokyo’daki Fujitomi Co. emtia brokerlarından Kazuhiko Saito, “Nikel, Filipinler’deki cevher endişeleri ile bu haftanın en iyi performansını gösterdi” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratları yüzde 0.2 yükseliş ile 9 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak Tokyo saati ile 11:04’te ton başına 19,425 dolardan işlem gördü. Nikel fiyatları bu yıl yüzde 40 artarak Endonezya’nın Ocak ayında maden ihracatını yasaklamasının ardından Londra Metal Borsası’nda (LME) işlem gören 6 ana metal arasındaki en büyük yükselişi kaydetti.

Bakır Londra’da yüzde 0.2 yükselerek ton başına 6,946.25 dolar oldu ve 2. haftalık kaybını azalttı. Aralık vadeli bakır kontratları New York’ta büyük bir değişiklik göstermeyerek pound başına 3.152 dolar oldu. Kasım vadeli bakır kontyratları Şanghay’da yüzde 0.4 artarak ton başına 49,680 yuandan (8,088 dolar) alıcı buldu.

LME’de alüminyum, çinko ve kurşun yatay seyretti. Kalay düştü.