Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren SPK'nın "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" 21 Ocak'ta yayımlanan Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği'nde değişiklikler içeriyor.

Teminatlı menkul kıymetler tebliğinde yapılan değişiklikle hizmet sağlayıcı, "İhraççının teminat varlıkların idaresine ilişkin görevlerini devrettiği bankayı veya ipotek finansmanı kuruluş" şeklinde tanımlanırken, teminat defterinin betimlemesi "Teminat varlıkların ve türev araçlardan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerin, ihraççının diğer malvarlığından ayrıştırılması amacıyla yazılı veya elektronik olarak takip edildiği kayıt sistemi" olarak düzenlendi.

Tebliğe göre, teminatlı menkul kıymetler halka arz edilerek, nitelikli yatırımcılara satılmak suretiyle veya birim nominal değeri asgari 100 bin lira olmak kaydıyla tahsisli ihraç edilebilecekken, yurt dışında tahsisli olarak yapılacak ihraçlarda asgari birim nominal değer şartı aranmayacak.

Kurul ihraççıdan, toplam yükümlülüklerin yurt içinde yerleşik bir banka veya üçüncü bir tüzel kişi tarafından garanti edilmesini veya sigorta şirketleri tarafından sigorta teminatı altına alınmasını talep edebilecek. Kurul ayrıca, hizmet sağlayıcı veya nakit yöneticisi görevlendirilmesini, teminat varlıkların bir banka veya ipotek finansmanı kuruluşları nezdinde muhafaza edilmesini ve satışın yalnızca nitelikli yatırımcılara yönelik olarak yapılmasını ihraççıdan isteyebilecek.

Tebliğe göre, toplam yükümlülüklerin kısmen veya tamamen yerine getirilmediği tarihten itibaren bir ay içerisinde, teminat varlıklardan yapılan tahsilatların ayrı bir hesapta biriktirilip biriktirilmediğinin, yalnızca muaccel hale gelen toplam yükümlülüklerin yerine getirilmesinde kullanılıp kullanılmadığının ve teminat varlıkların toplam yükümlülükleri karşılayıp karşılamadığının teminat sorumlusu tarafından tespit edilmesi ve tespitlerin ihraççıya bildirilmesi zorunlu.

AA