Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, doların güçlenmesiyle birlikte para birimlerinin zayıflamasının gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışını destekleyeceği endişeleri ile düşüşü 2. güne taşıyor.

Samsung Electronics Co., Seul’da bir ayın en büyük kazancından geriledi. Apple Inc. üreticilerinden Catcher Technology Co., Çin farikasında güvenli olmayan iş gücü uygulamaları olduğu iddiaları ile Taype’de yüzde 1.5 değer kaybetti. Doların 10 önemli para birimi karşısında hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi’nin 13 ayın yükseğine ulaşması ile Güney Kore vonu 1 ayın en büyük düşüşünü kaydederken Malezya ringiti yüzde 0.2 değer kaybetti.

MSCI Gelişen piyasalar Endeksi, yüzde 04 düşerek Hong Kong saati ile 13:26’da 1,095.80 puana geriledi. Endeks üst üste 4. haftalık kazanca ilerliyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB), dün beklenmedik şekilde faiz oranlarını düşürdü ve tahvil alım planı açıklaması yaptı. Bugün ABD’de tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.

Philip Capital Management Sdn. baş yatırımcısı Ang Kok Heng, “Hisse senetleri biraz satış olduğu görülüyor. Sermaya çıkışı ancak kısa vadede olabilir” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 9.2 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.5 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 5.1 artış gösterirken, 15 kat değerleme kaydedildi.