Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisi ile birlikte yükselen bir değer olan e-ticaret devi Alibaba, ABD'deki ilk halka arzı (IPO) ile tarihi bir rekora imza atmayı hedefliyor.

Alibaba, halka arzın son safhalarına yaklaşırken, 162.7 milyar dolarlık bir değerleme hedefliyor. Bu rakam Standard & Poor's 500 Endeksi'nin yüzde 95'inden daha yüksek olabilir. Eğer bu hedef tutturulabilirse, Alibaba ABD'de Google Inc. ve Facebook Inc.'nin ardından en değerli üçüncü internet şirketi olacak. Dün açıklanan bir rapor, halka arzdan 21.1 milyar dolar civarında bir gelir elde edilebileceğini ortaya koydu.

162.7 milyar dolarlık tahmin dahi, Temmuz'da analistlerin yaptığı 187 milyar dolarlık öngörünün bir hayli altında kalıyor. JG Capital analisti Henry Guo'ya göre şirket fon yöneticileri ile talep belirlemeye çalışırken bu tahminleri kullanarak IPO fiyatını artırabilir.

Guo konuyla ilgili " bu Wall Street'in beklentilerinin altında. Daha düşük bir başlangıç yaparak fiyatı artırabilirler" yorumlarını yaptı. Bazı analistler Alibaba'nın Facebook'un yaşadığı liste başarısızlığını önlemek için değerlemesini düşürebileceğini belirtmişti. Aynı analistler Alibaba'nın indirim için başvurarak 154 milyar dolarlık bir fiyat belirleyeceğini tahmin etmişti.

Facebook Mayıs 2012'deki IPO zamanında 104 milyar dolarlık bir fiyat belirlemiş, ancak yatırımcılar yavaşlayan büyüme ve şirketin mobil stratejisi konusunda endişelere kapılınca, piyasa fiyatının yarısını kaybetmişti.