Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Son aylarda Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve Ukrayna krizindeki sarsıcı gelişmeler ile dünyanın en volatil piyasalarından biri haline gelen Rusya, Başkan Putin'in söylemini yumuşatması ve ateşkes sağlanması ile toparlanıyor. Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama da dün, ateşkesin sürmesi halinde yaptırımların kalkabileceği mesajını vermişti.

Rusya'nın Ukrayna krizine müdahelesi giderek daha da tartışmalı hale gelse de, Başkan Putin Mart ayından bu yana ne zaman söylemini yumuşatsa, ABD'nin Rus şirketlerini izleyen en büyük ETF'si Russia Market Vectors Russia ETF'de günlük yüzde 2.4'e kadar çıkan ralliler görülüyor.

Bloomberg'ün takip ettiği ABD merkezli 237 fon arasında en volatil olan Russia ETF ise, Mart ayında ayı piyasasından toparlanmaya başladığından bu yana yüzde 17 yükseldi. Buna karşılık MSCI EM Eastern Europe Endeksi ise yüzde 11 arttı.

Rusya'nın Micex Endeksi Moskova 14 Mart'ta Kırım'ı ilhak edince aşağı yönlü harekete başlamış, ardından Haziran'da boğa piyasasına girerek yüzde 20 yükselmişti. Endeks Temmuz'da Malezya uçağının düşürülmesi ile gelen ABD ve AB yaptırımlarının ardından ise çakılmıştı.

Micex Endeksi, Putin'in Ukraynalı mevkidaşı Poroşenko ile barış planının adımları konusunda anlaşması ve dün akşam yürürlüğe giren ateşkesin havayı sakinleştirdiği bu haftada, toplamda yüzde 5.3 yükseldi.

Bu yıl dolar karşısında yüzde 11 gerileyen ruble ise, 29 Ağustos'ta tüm zamanların en düşüğünü görmüştü.

Rusya piyasaları için olumlu haberler şimdilik ağır basmış görünse de, Avrupa Birliği'nin ekonomik yaptırımları genişletme planı üzerinde anlaşması ve yeni ambargoların büyük olasılıkla 9 Eylül'de yürürlüğe girecek olması, Ukrayna krizinin bundan sonra hangi yönde ilerleyeceğini daha önemli hale getiriyor.