Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, yatırımcıların Çin ihracatının geçtiğimiz ay tahminlerin üzerinde yükselirken ithalatın beklenmedik şekilde gerilediğini gösteren verileri değerlendirmeleri ile kazanç ve kayıplar arasında dalgalı bir seyir izliyor.

SoftBank Corp., Alibaba Group Holding Ltd.’in ilk halka arzında rekor seviyeye ulaşmaya hazırlanması ile yüzde 2.6 prim yaptı. Bank of East Asia Ltd., Sumitomo Mitsui Banking Corp.’un Hong Kong bankasından daha fazla hisse senedi satın alma arayışı içinde olması ile yüzde 0.9 yükseldi. Rakuten Inc., Japonya’nın en büyük online alışveriş sitesi sahibinin ABD’li web sitesi operatörü Ebates Shopping.com Inc.’i satın alma görüşmeleri yaptığının açıklanması ile yüzde 4.2 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 yükselip düşmesinin ardından büyük bir değişiklik göstermeyerek Hong Kong saati ile 10:23’te 148.45 puan seviyesine geldi. Endeks geçtiğimiz hafta, Çin hizmet PMI’ı ve ABD sanayi imalatının yükseldiğini gösteren veriler ile yüzde 0.4 yükseldi. Standar & Poor’s 500 Endeksi, ABD’de tarım dışı istihdam büyümesinin bu yılın en düşük seviyesinde olduğunu gösteren veriye rağmen geçtiğimiz hafta tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapanış yaptı.

Bank of Singapore Ltd. başekonomisti Richard Jerram, “ABD verisi bu süredir olumlu geliyor ve normal olmayan bir verisinin insanların bakış açılarını değiştireceğini düşünmüyorum. Açıklanacak verilerin olması nedeniyle bu hafta en önemli odak noktası Japonya ve Çin olacak” dedi.

Pekin merkezli gümrük idaresi verilerine göre ihracat bir yıl önceye göre yüzde 9.4 artış gösterdi. Bloomberg News anketine katılan analistlerin tahminleri yüzde 9 yükseliş görüleceği yönünde seyrediyordu. İthalatın beklenmedik şekilde yüzde 2.4 gerilemesi ile ticaret fazlası 49.8 milyar dolar seviyesine geldi.