Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kıdemli yönetim yetkililerine göre Obama yönetiminin IŞİD terör örgütünü yok etmek amacıyla hazırladıkları hareket planının tamamlanması 3 yıl alabilir ve Başkan Barack Obama’nın görevinin sona ermesinden sonra da çabaların devam ettirilmesi gerekebilir.

IŞİD’e karşı mücadelenin ilk adımı geçtiğimiz ay gerçekleştirilen yaklaşık 145 hava saldırısından oluşuyordu. Bu hafta Irak hükümetinin kurulmasının ardından başlanması beklenen gelecek adım Irak ordusu, Kürt birlikleri ve yüksek olasılıkla Sunnilerin eğitilmesi, danışmanlık hizmeti verilmesi ve gerekli teçhizatın sağlanmasından oluşuyor.  

Operasyonun en sert ve politik açıdan en tartışmaya açık safhası olan son aşama ise teröristleri Suriye’deki sığınaklarında yok etmek ve bu aşama gelecek yönetime kadar tamamlanamayabilir. Bazı Pentagon planlamacıları 36 ay sürecek olan kampanyayı şimdiden zihinlerinde canlandırıyorlar.

Başkan Obama, Çarşamba günü yapacağı konuşmada Orta Doğu’da İŞİD’e geniş tabanlı karşı mücadele planını açıklayacak ve aynı zamanda Amerikalıları başka bir Irak savaşına daha askeri güç gönderilmeyeceğini taahhüt edecek.