Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ile ilgili yayımladığı raporda, ikinci çeyrek büyüme rakamları sonrası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının artabileceğini belirtti.

Raporda faiz indirimlerinin kredi hacmindeki zayıflama ivmesini tersine çevirebileceği ifade edilirken, gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde popülizm riski olduğuna dikkat çekildi. Fitch ayrıca Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir sonraki resmi değerlendirmenin 3 Ekim tarihinde açıklanacağını bildirdi. Fitch, 4 Nisan'da Türkiye'nin kredi notunu BBB- ve not görünümünü ise durağan olarak teyit etmişti.

Türk ekonomisinde dengelenmenin giderek daha güç hale geldiğini belirten Fitch, raporda ayrıca Mayıs ayından bu yana para politikasındaki ayarlamaların gevşediğini hatırlattı. Kırılgan Avrupa Birliği ve jeopolitik riskler nedeniyle cari açıktaki düzelmenin frenlenebileceği de belirtilirken, son gelen verilerin denglenmede karışık sinyaller verdiği ifade edildi.

Fitch cari açığın gayrısafi yurtiçi hasılaya oranının 2015 sonunda yüzde 5.7 olacağı tahmininde bulunurken, bu oranın yüzde 4 ile yüzde 5 aralığında olmasının kabul edilebilir olduğu ifade edildi. Fitch ayrıca Türkiye'decari açığın gelişen ülkeler arasında en yüksek ülkeler arasında yer aldığını da vurguladı.

Türk ekonomisinin dış stoklara karşı dayanıklılığının yüksek olduğunun da belirtildiği Fitch raporunda, Döviz borcu en yüksek olan bankaların Fed'in faiz artırımına karşı en hassas olanlar olduğu görüşüne de yer verildi.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, TCMB'nin uyguladığı para politikasının son dönemde çok şeffaf olmadığını söylerken, enflasyonun yüksek seyrettiği ortamda faizin düşük kalmasının endişe verici olduğunu söyledi. Rawkins ayrıca cari açığın finansmanındaki dağılımın da endişe yarattığını ifade etti.