Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Johns Hopkins Üniversitesi'nde Uygulamalı Ekonomi Profesörü Steve Hanke, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışını piyasa beklentilerinde önce yapmayacağını söyleyerek, "Türkiye'ye sıcak para girişi olacak" dedi.

Türkiye'yi yakından takip eden Hanke, piyasaların son günlerde Fed'in beklenenden önce faiz artırımına gideceği yönündeki kaygılarını değerlendirdi. Hanke, "Fed'in piyasaların genel konsensüsünden önce faiz artırımı yapmasını beklemiyorum. ABD'de talep artışı zayıf seyrediyor. Fed'in faiz artırımı 2015'in sonlarına doğru başlayacaktır" dedi.

Gelişmekte olan ekonomilerin Fed'in olası faiz artırımından farklı oranlarda etkileneceğini belirten Hanke, "Bazı gelişmekte olan ekonomiler büyük şoku atlatabilecek, bazıları ise atlatamayacak. Türkiye, gelişmekte olan ekonomiler arasında carry trade ve sıcak paradan faydalanan ülkelerden biri. Eğer bu tersine dönerse, kötü olabilir" uyarısında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçen hafta politika faizini yüzde 0,15'ten 0,05'e düşürmesini de değerlendiren Hanke, ECB'nin kararının Türkiye'yi sıcak sermaye akışı açısında olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayarak, "AMB'nin faiz oranlarını düşürmesi Türkiye'ye doğru olan carry trade ve sıcak paranın akışını artıracaktır" dedi.

Fed'in 16-17 Eylül toplantısında söylem değiştirebileceği endişesi ise küresel piyasalar üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. Fed'in, varlık alımlarını sonlandırmasının ardından uzun bir süre sonra faiz artışı yapılacağı şeklindeki açıklamasından farklı davranabileceği olasılığı, son günlerde dolar endeksini 14 ayın zirvesine taşırken, ABD hazine tahvili faizlerini de yükseltti.

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock'ın da aralarında bulunduğu yatırımcılar, iyileşen istihdam piyasası ve enflasyon işaretlerinin, Fed'i beklenenden daha önce faiz artırımına yöneltebileceği spekülasyonunda bulunuyor.

AA